Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο συζήτησαν για την οργάνωση μισθοφόρων Wagner, την οικονομική συνεργασία και τις εξωτερικές απειλές κατά τη διάρκεια διήμερων συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Λουκασένκο μετέβη την Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με τον Πούτιν. Οι δύο άνδρες συναντώνται τακτικά, ενώ έχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες, από τότε που ο Λουκασένκο επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Λευκορωσία ως εφαλτήριο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις όταν η Μόσχα ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες δεν σχεδίαζαν να καταλήξουν σε νέες συμφωνίες κατά τις τελευταίες τους συνομιλίες, αλλά ότι «εντός του πλαισίου πολύ στενών σχέσεων, οι πρόεδροι συγχρονίζουν τις θέσεις τους, συγχρονίζουν τα ρολόγια τους».

Ο ίδιος δήλωσε ότι στην ατζέντα συμπεριλήφθηκε το «θέμα της οργάνωσης Wagner και το θέμα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, και η Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας και οι εξωτερικές απειλές στην περίμετρο των χωρών μας».

Οι δύο χώρες ανήκουν στην Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας, στην οποία η Μόσχα είναι ο κυρίαρχος παίκτης.