Δεν υπάρχει προς ώρας κοινό μέτωπο στην ΕΕ, επί της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  για ακόμα μια φορά, επισήμανε στη Σύνοδο Κορυφής ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια, ώστε να μην διασωθεί κατά το μέγιστο δυνατόν φέτος, η τουριστική σεζόν και να μην οδηγηθούν τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε κατάρρευση.

Αρνητική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κοινή λίστα πιστοποιημένων rapid test

Παρόλο που δεν ήρθαν σε μια συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Υπέρ η Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Σχοινάς, εκφράζοντας την ελπίδα «να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων».

Κάτι τέτοιο επισήμανε ο Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής, «θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας ως εναλλακτική μέτρα όπως τα αρνητικά τεστ».

Η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού κρίθηκε από τον Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο». Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.