Αρκετά χιλιόμετρα θα πρέπει να διανύσει η Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης για να δουν το «φως» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί ένα φθινόπωρο σκληρού ροκ, ως επανάληψη της συνεχούς αδιάλλακτης στάσης των σκληρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αθήνα φαίνεται να προετοιμάζεται για έναν Σεπτέμβριο αρκετά αβέβαιο, πόσο μάλλον όταν η πορεία του τουρισμού αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο X που θα καθορίσει το βάθος της ύφεσης που αναμένεται να εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων του επόμενου και εάν η Ελλάδα θα απαλλαχθεί και το 2021 από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να γίνουν κρατώντας μικρό καλάθι, λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο ότι τίποτα δεν θα της χαριστεί, δεδομένης της σκληρής στάσης πολλών κρατών της Ευρώπης. Η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας να στήσει τον μηχανισμό για την απορρόφηση των κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή της από το ευρωπακέτο. Κλειδιά της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, για τη διατήρηση των κρατικών ταμειακών διαθεσίμων, είναι η έξοδος στις αγορές, η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και η χρήση των ήδη υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς μέχρι και τον Αύγουστο αναμένεται να πέσουν στην αγορά συνολικά 5 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής – και ως το φθινόπωρο – δεν αναμένεται ούτε ένα ευρώ από τα ήδη εγκριθέντα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης κατά της πανδημίας, συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ (SURE, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.), τα οποία κατά βάση είναι ευνοϊκά δάνεια. Από αυτά η Ελλάδα δύναται να λάβει 6 με 7 δισ. ευρώ, δηλαδή με δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έως το 2% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ, επιπλέον κάνοντας χρήση του Ταμείου «Ανεργίας» (SURE) έως 1,5-2 δισ. ευρώ, καθώς και από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Έως τον Αύγουστο η κυβέρνηση αναμένει μία ανάσα ρευστότητας περί τα 2,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ σε μέτρα Covid και 748 εκατ. ευρώ κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). Τα χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την απασχόληση (SURE) προγραμματίζονται τον Σεπτέμβριο, όπως και η νέα έξοδος στις αγορές για την άντληση ποσού τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2020 αναμένεται επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου χρέους, εκτιμώντας έλλειμμα 2,9% εξαιτίας της απότομης επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα δυσοίωνα σενάρια για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επαναλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη, αποτυπώνοντας τους φόβους για τις τραγικές επιπτώσεις του μειωμένου τουρισμού στο ΑΕΠ.
*Της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα