Σύνοδος Κορυφής: Ραντεβού στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

by MANIFESTO

Για πρώτη φορά μετρά τον Φεβρουάριο οι ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν στις Βρυξέλλες με μοναδικό θέμα συζήτησης το ταμείο ανασυγκρότησης!

Στις 17 και 18 Ιουλίου ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ έστειλε μήνυμα για ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο μετά την αποτυχία συμφωνίας της Συνοδού κορυφής την περασμένη εβδομάδα.

Αρχικά η έκτακτη συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει στις 9 και 10 Ιουλίου. Όμως ο Βέλγος πρόεδρος προτίμησε μεγαλύτερο διάστημα διαβουλεύσεων ώστε να φθάσουμε σε θετικά αποτελέσματα και έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου επανεκκίνησης ή  ανασυγκρότησης όπως θέλουν να ονομάζεται οι Βρυξέλλες..

Στο ίδιο διάστημα θα γίνει περιορισμένη εκστρατεία των προέδρων Γαλλίας Μακρόν και Γερμανίας Μέρκελ με επισκέψεις στις χώρες που αντιδρούν στη συμφωνία.

Έτσι, πρώτος ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε στην Χάγη για να συζητήσει με τον Ολλανδό πρόεδρο Ρούτε ενώ με τον αυστριακό καγκελάριο Κουρτς θα συνομιλήσει η Μέρκελ.

Αντίστοιχα οι δυο Επίτροποι Ντομπρόφσκις και Τζεντιλόνι θα συνομιλήσουν με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα κάτ’ αρχήν συμφωνηθέντα στο τελευταίο Γιούρογκρουπ.

Μεταξύ άλλων, οι λόγοι αναβολής και αλλαγής ημερομηνιών του Συμβουλίου θεωρείται και η αποκάλυψη πασίγνωστου Ιταλού οικονομολόγου ότι “η Κομισιόν και το συμβούλιο είχαν προχωρήσει σε ανακατατάξεις στους υπολογισμούς των χρήματων που αναλογούν σε κάθε χωρά και για την Ιταλία είχαν περικοπή περίπου 92 δις Ευρώ!!!”

Η κυβέρνηση Κόντε δέχθηκε άμεσα τα πυρά της αντιπολίτευσης που ζήτησε να πληροφορηθεί αν αληθεύουν οι περικοπές και η μείωση του ποσού των 92 δις ευρώ.

Ο Κοντέ μίλησε με τον Τζεντιλόνι και δοθήκαν αναλόγως εξηγήσεις για τις οποίες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα αναφερθεί αναλυτικά και με έντονο τρόπο τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Ένας ακόμα λόγος καθυστέρησης αποφάσεων λέγεται ότι είναι η είσοδος στην σκηνή της γερμανικής εξάμηνης προεδρίας στην ΕΕ με την Μέρκελ να αναζητά τρόπους επίλυσης των διάφορων και της αδιαλλαξίας Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας αλλά και των Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, οι οποίες ζητούν περισσότερες επιδοτήσεις και λιγότερες εισφορές εκ μέρους τους στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Ένα θερμό λοιπόν καλοκαίρι και με την πανδημία του κορωνοϊού πάντοτε στην πρώτη δυστυχώς επικίνδυνη γραμμή..

Μανώλης Μαυρομμάτης

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα