ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ο πιο σκληρός και αβέβαιος Μαραθώνιος που 27 ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης θα τρέξουν στις Βρυξέλλες Παρασκευή και Σάββατο. Μετά από καθυστερήσεις ενός χρόνου και δεκαοκτώ μηνών από τις ευρωεκλογές, αναβολές και παιχνίδια εντυπώσεων. Η ΕΕ προσπαθεί για τελευταία, ίσως, φορά να βρει την περπατησιά της αναμεσά σε μικρά και μεγάλα εμπόδια. Σκοπιμότητες και εγωισμοί ορισμένων κρατών που προσπαθούν να δείξουν την πυγμή τους αλλά και να υπερασπιστούν με πάθος τις θέσεις τους αρκετές φορές μάλιστα με παράδοξους τρόπους, το διήμερο 17-18 δείχνει ότι η…”παράταση” του παιχνιδιού φθάνει στο τέλος του!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

  • “Οι ευρωπαίοι συνάδελφοι έχουν μπροστά τους μια ευθύνη ιστορικών διαστάσεων! Δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς ενότητα.”
  • ” Το μάθημα που πήραμε από την επιδημία μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε ενωμένοι! Βρισκόμαστε μπροστά στο σημαντικότερο Συμβούλιο κορυφής! Είναι δυνατόν να φθάσουμε στο επιθυμητό. Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε το σχέδιο ανάκαμψης να μπει στις ράγες του τρένου της ενωμένης Ευρώπης!”
  • ” Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία πριν από την λήξη του θέρους”
  • “Η συναίνεση δεν αποτελεί κάτι το άπιαστο και εκτός λογικής. Είμαστε έτοιμοι ακόμα και να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς!”
  • ” Υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις και θέσεις.”
  • “Όμως υπάρχουν λύσεις. Στο τραπέζι μπορούμε να φθάσουμε σε εναλλακτικές προτάσεις. Τα αδιέξοδα ας τα αφήσουμε για το μέλλον. Η ιστορία γράφεται και διορθώνεται με τα γεγονότα. Και όλοι μας θα κριθούμε στο τέλος μιας μάχης που ξεκινήσαμε μαζί και όλοι μαζί θα τερματίσουμε ενωμένοι χωρίς απώλειες για κανέναν!”

Συνοπτικά περιγράψαμε απόψεις και θέσεις ηγετών που συνομιλούσαν αυτές τις μέρες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ στρατηγό του υπομνήματος που ετοίμασε και θα παρουσιάσει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των θέσεων είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της ΕΕ έδειξαν ικανοποιημένοι. Μένει στις λεπτομέρειες να αποδειχθεί ποσό έχουν καμφθεί οι αποκαλούμενοι “φειδωλοί” η ” τσιγκούνηδες” για άλλους που ακόμα και τώρα δεν υποκύπτουν ούτε αλλάζουν θέσεις στις αιτιάσεις της Μέρκελ του Μακρόν του Κοντέ του Σάντσεθ  και του Κυριακού Μητσοτάκη  που σε τηλεδιασκέψεις αντάλλαξε με λεπτομέρειες απόψεις τόσο των ελληνικών θέσεων, όσο και γενικότερα που αφορούν τον καταμερισμό των πακέτων ανάκαμψης όπως έχουν παρουσιαστεί επί εάν μηνά από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλς Μισέλ τον Εμμανουελ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ. Ιδιαίτερα από τότε που η καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Η Ολλανδία με τον Μαρκ Ρουτε. Η Αυστρία με τον Σεμπαστιαν Κουρτς. Αποτέλεσαν τους πυλώνες Δανίας, Σουηδίας και πρόσφατα της Φινλανδίας για τις συζητήσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις στο τελικό σχέδιο ανάκαμψης.

Ο Μαρκ Ρουτε στο εθνικό κοινοβούλιο στη Χάγη και αφού συνομίλησε με Κόντε, Σάντσεθ, Μακρόν, Μέρκελ, Αντόνιο Κόστα ήταν σχεδόν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα…

“Μετά τις συνομιλίες μου με συνάδελφους μου και ηγέτες της ΕΕ πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι δεν με έπεισαν. Δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα στη Συνοδό.”

“Ζήτησα να ακούσω τις προτάσεις ορισμένων για μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουν να κάνουν με τα χρήματα που πρόκειται να πάρουν. Οι προτάσεις δεν φάνηκαν να είναι στην θετική κατεύθυνση που προτείνουμε εγώ και οι διαφωνούντες  συνάδελφοι μου..”

Ο Κουρτς υποστήριξε από την πλευρά του ότι ” πολλές χώρες κυρίως του Νότου χρησιμοποιούν τα Κοινοτικά χρήματα για να κλείνουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους αντί να καταπολεμούν την φοροδιαφυγή. Την γραφειοκρατία. Την προστασία του κλίματος!”

Και ο Κουρτς κατέληξε με την φράση με όσους συνομίλησε στην τηλεφωνική επαφή που είχε.

“Στις Βρυξέλλες πρέπει αυτή τη φορά να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Αλήθειες και μόνον αλήθειες.. Να συζητήσουμε ανοιχτά!”

“Οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις να είναι σοβαρές”.

Στην αντίπερα όχθη όμως υπήρξαν και οι αντιδράσεις με δηλώσεις στις συνεντεύξεις που παραχωρήσαν οι Κόντε, Σάντσεθ, Κόστα αλλά και ο Ορμπαν από την Βουδαπέστη.

” Η Ευρώπη δημιουργήθηκε χάρη στον διάλογο. Όχι στο  Βέτο!”

Είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.” Πρέπει να βρεθεί λύση. Το συντομότερο. Η Ισπανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί λύση. Αν συνεχώς πηγαίνουμε από αναβολή σε αναβολή η κατάσταση θα χειροτερεύει καθημερινά.”

Ο Κόντε επέμεινε στην τακτική “ότι έχει προσυμφωνήσει πρέπει η Ιταλία να τα πάρει χωρίς εκπτώσεις η απώλειες”

” Η βουλή μας θα αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας η “σώζει κράτη”.

Ο Ορμπαν δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το “μνημόνιο συμφώνου σταθερότητας” και “δεν πρόκειται να δεχθεί η χωρά του περικοπές η μειώσεις στο πακέτο που της αναλογεί”.

Τέλος ο Κόστα ήταν κάθετος: “Η Πορτογαλία βγήκε από τα μνημόνια με θυσίες του λαού μας. Τώρα ήλθε η ώρα της ανάκαμψης. Λέω ναι και στηρίζω τις προτάσεις Μέρκελ – Μακρόν!”

Ο οικονομικός νόμος του Σαρλς Μισέλ

Οικονομικό νόμο ονομάζει το ταμείο ανάκαμψης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, το οποίο πρόκειται να προτείνει και να αναπτύξει στους εταίρους την Παρασκευή και το Σάββατο.

Από όσα έχουμε πληροφορηθεί οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού φθάνουν για το 2021-2027 το ποσό των 2,364 τρις ευρώ!

Θα αφορούν:

  • την υγειονομική και την οικονομική κρίση.
  • Την χρηματοδότηση πολίτικων δράσεων για την ψηφιακή μετάβαση.
  • Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Για την βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το 17% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27 κρατών.

Ποια είναι η χρυσή τομή που εμπνεύσθηκε ο Σαρλς Μισέλ και την οποία η Μέρκελ βρήκε εξαιρετική και χρυσοφόρα ως λύση;

1) Το ταμείο ανάκαμψης να αφορά την εκταμίευση των δικαιούχων ποσών σε δυο δόσεις!

2) Οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες χρήσης των ποσών που θα λαμβάνουν  για την πανδημία και για την ανακούφιση των πληγέντων να επιτηρούνται σε χρόνο που θα καθορίζεται από ειδικές επιτροπές της κομισιόν και όχι ανά εξάμηνο όπως είναι η αρχική σκέψη.

3) Η πρώτη δόση για το 2021-2022 με γνώμονα την ανεργία όπως έχει καταγραφεί από το 2015 έως το 2019 και με απώλειες του ΑΕΠ να φθάνουν τα 217 δισ. ευρώ.

4) Η β’ δόση θα είναι 93 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί το 2023 με ΑΕΠ του 2020-2021.

Όλα τα πιο πάνω αφορούν το πακέτο των 750 δισ. ευρώ από τα οποία η πρόταση είναι τα μεν 500 δισ. ευρώ να δοθούν ως επιδοτήσεις ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. με βάση  το ευρωπαϊκό σύμφωνο και ελάχιστο ποσοστό επιτοκίου ( 0.094)

Εξ αλλού ο προϋπολογισμός που έχει προταθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου είναι 1,300 τρις ευρώ!

Σύμφωνα με τα τέσσερα κράτη του βορρά που λέγεται ότι έχουν προτείνει τις δίκες τους θέσεις και ο Σαρλς Μισέλ περίπου συζητά με τον πρόεδρο του ΕΚ. Νταβίντ Σασσολλι αλλά και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο προϋπολογισμός να μειωθεί στο 1,074 τρις Ευρώ!

Εκτιμούμε ότι αν επιβεβαιωθεί κάτι ανάλογο τότε στην έκτακτη ολομέλεια του ΕΚ. που θα συγκληθεί εντός του θέρους η μάχη και η ψήφος είναι ανοιχτή!..

Επιστρέφοντας στα 750 δισ. υπογραμμίζουμε ότι

  • Τα 655 δισ. θα δοθούν στα κράτη μέλη για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με πρόγραμμα.
  • Τα 56,3 δισ. αφορούν την στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Τα υπόλοιπα 38,7 δισ. ευρώ αφορούν για την στήριξη προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
  • Για τα έτη 2020-2021 γίνεται λόγος για την ύφεση και την ανάπτυξη.
  • Για την Ελλάδα η κομισιόν δίνει εφέτος -9% και του χρόνου ανάπτυξη 6.0%

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το χρέος των χωρών για την ιδιά χρονολογική περίοδο.

Η Ελλάδα παρουσιάζει για το τέλος του 2020 176,6 δισ. ευρώ. Για δε το 2021 196,4 δισ. χρέος.

Κοντά μας βρίσκεται η Ιταλία με αντίστοιχα ποσά 134,8 δισ. και 158,9 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας ως υπενθύμιση για την κατανομή των ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στα 750 δισ., η Ελλάδα θα έχει ποσό 22,6 δισ. επιδοτήσεις και 9,4 δισ. ευρώ με δανεισμό. Σύνολο 32 δισ..

Τα μεγαλύτερα ποσά αναλόγως αν κάτι δεν αλλάξει αντιστοιχούν στην Ιταλία 81,8 δισ. και 90,9 δισ. συνολικά 172,7 δισ..

Ακολουθεί η Ισπανία με 140,4 δισ.. Η Πολωνία με 63.8 δισ. και η Γαλλία με 38,7 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά κερδισμένη και ενισχυμένη ασφαλώς θα είναι η Ελλάδα κυρίως λόγω των επιστροφών ΕΣΠΑ που πλησιάζει το ποσό των 19 δισ. ευρώ για το 2020! Τα οποία θα προστεθούν στα 32 δισ. των 750 δισ. ευρώ!

Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό το ταξίδι αυτό αποτελεί εάν ραντεβού με την ιστορία όχι μόνο για τη συμφωνία ανάκαμψης αλλά και για το πρώτο θέμα της ατζέντας που αφορά την Αγιά Σοφία!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.