Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της G7 για Ουκρανία, μεταναστευτικό, Κίνα και Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ειδικότερα σε συμφωνία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Ιταλία, με το τελικό ανακοινωθέν να επικεντρώνεται σε σειρά θεμάτων που σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη διαρρεύσει από την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου ύψους περίπου 50 δισ. στο Κίεβο από τις χώρες μέλη της G7, με τους πόρους να έρχονται από τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενώ παράλληλα Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία για την ασφάλεια. Σημειωτέον, συμφωνήθηκε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία.
Όσον αφορά «ανταγωνιστικότητα», η G7 δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές της Κίνας και μάλιστα θέτουν μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέμα για το οποίο μίλησε και ο Πάπας Φραγκίσκος, με τους εφτά να συνεργάζονται για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη διαχείριση των κινδύνων της AI.
Μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η άμβλωση, λέξη που δεν αναφέρεται ανοιχτά, ενώ επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις από το ανακοινωθέν της G7 της Χιροσίμα για καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους. Το θέμα της άμβλωσης, το οποίο προκάλεσε σφοδρότατη διαμάχη μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και τον Εμανουέλ Μακρόν, με ψυχρά χαμόγελα μεταξύ των δύο ηγετών και την Ιταλίδα πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ενόψει εθνικών εκλογών στη Γαλλία.
Τέλος, οι ηγέτες κατέληξαν και σε καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησαν από το Ισραήλ να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς και ανθρωπίνου δικαίου.