Οι ηγέτες της ΕΕ δεν αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης να λάβουν τελικές αποφάσεις για το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη των χωρών μελών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.
Στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συζήτησης με τους πρεσβευτές των κρατών μελών στην ΕΕ χθες Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτίμησε ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να εξαλείψει έως και το ένα δέκατο της οικονομικής παραγωγής της ηπείρου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε προς τους απεσταλμένους των 27 χωρών μελών της ΕΕ ότι θέλει να χρηματοδοτήσει ένα νέο ταμείο ανάκαμψης μέσω αυξημένου περιθωρίου στον επόμενο κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσαν σήμερα οι πηγές αυτές, οι οποίες μετείχαν στην συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ή ενημερώθηκαν γι’αυτήν.
Καθώς ο προϋπολογισμός καλύπτει την περίοδο 2021-27, η Επιτροπή θα ζητήσει μια προσωρινή αύξηση για την περίοδο 2021-22 των εγγυήσεων από τα κράτη μέλη για τους “ίδιους πόρους” του προϋπολογισμού της ΕΕ και ως εκ τούτου το περιθώριο για να επιτραπεί στην Κομισιόν να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα έναντι αυτού.
Οι εκπρόσωποι χωρών, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, που ανήκουν στον συντηρητικό δημοσιονομικά βορρά που έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους στην ΕΕ, δήλωσαν κατά την συνάντηση ότι ένα τέτοιο ταμείο για την ανάκαμψη θα πρέπει να είναι προσωρινό.
Μήνυμα από το Βερολίνο
Εν τω μεταξύ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν βλέπει να υπάρχει επί του παρόντος πίεση χρόνου για το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης μετά την κρίση του κορωνοϊού.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε για το ευρωπαϊκό Ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο να βρίσκεται σε πολύ στενή σχέση με το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα τόσο κοντά σε αυτό. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στη φάση της ανάπτυξης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Die Welt”.
«Εάν ελέγξουμε την κρίση του κορωνοϊού, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει εξίσου και για την Ευρώπη. Μόλις τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και τα σύνορα γίνονται πιο ανοιχτά, όχι μόνο για τα αγαθά και τους μετακινούμενους εργαζόμενους, θα επιτευχθεί η αναζωογόνηση ολόκληρης της οικονομίας. Ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος εμείς οι Γερμανοί έχουμε συμφέρον να ανακάμψουμε οικονομικά όχι μόνο εμείς, αλλά να συμβεί επίσης αυτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλες τις χώρες», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το eurogroup συμφώνησε να ιδρυθεί ένα Ταμείο ανασυγκρότησης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα κορωνοομόλογα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, για την χρηματοδότησή του. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει πιθανόν εκ νέου τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.