Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν την Παρασκευή να συμφωνήσουν σε μέτρα για την ελάφρυνση της κρίσης στην ενεργειακή αγορά που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναζητώντας δύσκολους συμβιβασμούς για τον περιορισμό των επιπτώσεων για τους σκληρά πλήττοντες καταναλωτές από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Οι συζητήσεις τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν «έντονες», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των 27 εθνών φαίνεται να προχωρούν προς μια συμφωνία σε ορισμένα από τα σημεία – ιδίως για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου.Οι προτάσεις για περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν πολύ πιο δύσκολες και δεν υπήρχε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε νέα υψηλά ρεκόρ και ώθησε την ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής σε μια επίδειξη της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και της περιφρόνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύτηκε την Παρασκευή να προμηθεύσει τις χώρες της ΕΕ με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
«Συγκεντρωνόμαστε για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν πριν αναχωρήσει για την Πολωνία. «Δεν πρέπει να επιδοτήσουμε τη βάναυση επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία». Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ υπό αυξανόμενη δημόσια πίεση σχετικά με το κόστος ζωής επικεντρώθηκαν στο πιο άμεσο ερώτημα πώς να βρουν γρήγορα νέα αποθέματα ενέργειας και εάν θα παρέμβουν στην αγορά περιορίζοντας τις τιμές. «Η ΕΕ δεν αφορά μόνο μεγάλες αρχές, μεγάλες συναντήσεις και Αμερικανούς προέδρους», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες.
«Σήμερα αφορά τα καθημερινά ζητήματα του λαού και αυτό είναι το τιμολόγιο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου των ανθρώπων, και αυτός είναι ο αντίκτυπος που βλέπουμε σήμερα εκείνου του πολέμου στην Ουκρανία», είπε. «Είμαστε σε πόλεμο και σε έναν πόλεμο πρέπει να λάβετε έκτακτα μέτρα».
Υποστήριξε τις προτάσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης για παρέμβαση σε όλη την ΕΕ για τον περιορισμό των αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου για την προστασία των φτωχότερων νοικοκυριών. Οι αντίπαλοι του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, λένε ότι θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη δημόσια χρηματοδότηση για να επιδοτήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη οργώσει δισεκατομμύρια σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και ότι οι περαιτέρω δαπάνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη στροφή προς την καθαρή ενέργεια. Φάνηκε να υπάρχει περισσότερη συμφωνία μεταξύ των 27 σχετικά με ένα σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου για να τιθασεύσουν τις τιμές.
«Υπάρχει λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα πριν από τις συνομιλίες. «Είναι κοινές ευρωπαϊκές αγορές, κοινή επιμελητεία, κοινή οικοδόμηση χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο μέσω του οποίου το μπλοκ αγόρασε εμβόλια για τον COVID-19 για λογαριασμό των κρατών μελών. Η ΕΕ παρέμεινε διχασμένη ως προς το αν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιπλέον των σωρών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Μόσχα από την εισβολή πριν από έναν μήνα. Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση και την «απαζωτικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια από τη Ρωσία σημαίνει ότι το ερώτημα εάν θα επιβληθεί εμπάργκο, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οικονομικά επικίνδυνο και δεν αναμενόταν καμία απόφαση την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία είναι από τις πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την επιβολή απαγόρευσης στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Δεν ήταν σαφές εάν θα προέκυπτε κοινή θέση σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ότι οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της και εάν η Επιτροπή θα λάβει εντολή να το αντιμετωπίσει.Η απαίτηση του Κρεμλίνου θέτει ένα δίλημμα για τις χώρες που εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια, επειδή, συμφωνώντας με αυτό, θα στήριζαν το ρούβλι και θα διοχέτευαν σκληρό νόμισμα στη Μόσχα – αλλά η άρνησή τους μπορεί να σημαίνει εξάντληση των ενεργειακών τους αποθεμάτων.
Πηγή: financialpost.com