Το γεγονός ότι  35 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου και 45 μήνες κυβερνητικής θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβερνώσας παράταξης και απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού έχοντας ισχυρή απήχηση στον χώρο του κέντρου μόνο τυχαίο δεν είναι.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Παρά τη φυσιολογική φθορά που προκαλεί μια κυβερνητική θητεία αλλά και αυτή που υπέστη η κυβέρνηση με την τραγωδία των Τεμπών οι πολίτες αναγνωρίζουν δύο χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών διατηρώντας ένα ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα και στην ικανότητα διακυβέρνησης.

Πρόκειται για τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που έχουν οδηγήσει μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει την ευθεία διλημματικού τύπου σύγκριση και να επιχειρεί να διαμορφώσει ένα αντιμητσοτακικό μέτωπο για να καρπωθεί οποιαδήποτε  σύγκλιση δυνάμεων κατά του σημερινού πρωθυπουργού.

Και μόνο το σύνθημα που επιχειρεί να περάσει επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό αφού θέτει το δίλημμα “Αλλαγή ή Μητσοτάκης” και όχι το δίλημμα “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει διατελέσει πρωθυπουργός και προβάλει τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του με τον ίδιο επικεφαλής τα έκανε όλα καλύτερα και… έσωσε τη χώρα (από το χείλος του γκρεμού στο οποίο προηγουμένως την έσυρε με νταούλια και χορούς).

Η σύγκριση άλλωστε θα ήταν καταλυτική. Ό ένας έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και ακόμη αναλαμβάνει ρίσκα που για τον ίδιο δεν έχουν καμία επίπτωση (παράδειγμα η πανδημία και το ρίσκο ενδεχόμενης διασποράς που δήλωνε ότι θα αναλάβει προκειμένου να γίνουν συλλαλητήρια και πορείες) και ο άλλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έφερε στο σημερινό σημείο. Να αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράδειγμα προς μίμηση, να δημιουργεί πλεόνασμα μειώνοντας φόρους και δίνοντας πάνω από 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη στις 35 ημέρες που απομένουν για την Κυριακή των εκλογών, την Κυριακή που επί της ουσίας θα αναδείξει ποιό κόμμα θα είναι πρώτο και με ποιό πρωθυπουργό θα πορευθεί η χώρα την επόμενη κρίσιμη τετραετία έχει να αναδείξει τη συνέπεια λόγω και έργων, την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των θεμάτων διακυβέρνησης και κυρίως αυτή των μεγάλων κρίσεων που χτύπησαν σε παγκόσμιο επίπεδο και τη σταθερότητα που απαιτείται για να καταστεί εφικτή η ανάταξη και η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς

“Ότι είπαμε το κάναμε” δηλώνει ο ίδιος και παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης κυρίως της αξιωματικής, να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα μέσα από μια άκρατη καταστροφολογική ρητορική, η πραγματικότητα αποτελεί ένα βασικό και αδιάψευστο μάρτυρα.

Εν μέσω κρίσεων, που ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν να δούν και να ζήσουν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ακρίβεια και η εκτίναξη του πληθωρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανισθηκε συνεπής ως προς την εφαρμογή μεγάλου μέρους του προεκλογικού προγράμματος του 2019.

Μείωση φόρων και εισφορων, αύξηση συντάξεων και μισθών (τρείς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στους45 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας απο τη Ν.Δ), μείωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων και των νέων επιχειρήσεων αποτελούν την καλύτερη εγγύηση αναφορικά με αυτά για τα οποία δεσμεύεται για την επόμενη τετραετίας για καλύτερες και περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Με την απόκτηση δε της επενδυτικής βαθμίδας το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων θεωρείται βέβαιο πως θα εκτιναχθεί δεδομένης και της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας.

Σχεδόν 45 μήνες από την εκλογική νίκη του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τις βάσεις για μια αλλαγή σελίδας που θα στηρίζεται σε γερές βάσεις αυτή τη φορά. Βάσεις που χτίστηκαν με αποτελεσματικότητα και που στηρίζονται στην αναγκαία συνέχεια ενός έργου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών.

Λάθη και παραλείψεις αναγνωρίζονται από τον ίδιο. Και επειδή ακριβώς αναγνωρίζονται διορθώνονται εν αντιθέσει πάντα με το αλάθητο που διέπει τον κόσμο της… Αριστεράς. Όπου μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει φτάσει στο σημείο να δηλώνει πως αν εκλεγεί αυτή θα είναι η ΠΦΑ, η πρώτη φορά Αριστερά, αφού κατά τον ίδιο τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο δεν… μετράνε

Τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης αποτυπώνουν την παραπάνω εικόνα. Και μπορεί στην Κουμουνδούρου να αρνούνται, δημοσίως, ν αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, επι της ουσίας όμως οι κινήσεις τους δείχνουν πως απλά προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα εντός του κόμματος. Οι επιλογές άλλωστε του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως αυτό που ετοιμάζει ειναι ένας κομματικός στρατός, εντός και εκτός κοινοβουλίου, για την προσωπική του στήριξη και τη διάσωση του πολιτικού μέλλοντος.

Πρόθεση ψήφου και λοιπά ποιοτικά στοιχεία είναι σημαντικά και εξετάζονται. Η ξεκάθαρη θέση όμως των ψηφοφόρων αναφορικά με την συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του σημερινού πρωθυπουργού αναδεικνύουν τις διαφορές και το κυρίαρχο δίλημμα στις επικείμενες εκλογές.