«Άλλο κράτος εμπιστοσύνης, άλλο υπεύθυνη διακυβέρνηση, άλλο κρατισμός και σοσιαλισμός» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στο tomanifesto.gr. O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας σημειώνει πως «η ΝΔ μπορεί να κάνει αναπόφευκτα λάθη καθημερινής πολιτικής αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της στα μεγάλα, τα μείζονα, τα εθνικά κάνει πάντοτε τις σωστές επιλογές. Και αυτό συμβαίνει και τώρα. Επιτυγχάνουμε όχι γιατί αλλάξαμε αλλά γιατί είμαστε η ΝΔ που όλοι ξέρουν».

Κύριε Καραγκούνη, η πανδημική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και μια πρώτη αποτίμηση δείχνει ότι οι κρατικές δομές λειτουργούν. Υπάρχει κράτος και το κυριότερο υπάρχει κυβέρνηση…

Προφανώς θα συμφωνήσω μαζί σας. Άλλωστε αυτό που λέτε αποτελεί μια διαπίστωση της ευρύτερης κοινής γνώμης. Θα σας πω όμως το εξής. Κατά σύμπτωση είχα χρησιμοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο αυτή τη διαπίστωση  πριν τις εκλογές. Eίχα θυμίσει ότι όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτιαξε τη ΝΔ και κέρδισε τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ήταν: παρέλαβε χάος, έφτιαξε κράτος. Και πριν τις εκλογές είχα πει ότι για τον Μητσοτάκη το διακύβευμα και το σύνθημα είναι ακριβώς το ίδιο. Γιατί πράγματι παραλάβαμε χάος από το ΣΥΡΙΖΑ και τελικά μέσα σε λίγους μήνες και με αφορμή μια έκτακτη, σοβαρή, εθνική κρίση, όπως έγινε και την εποχή της μεταπολίτευσης, πράγματι φτιάξαμε κράτος. Και το αναγνωρίζει ο κόσμος. Και ακριβώς επειδή το αναγνωρίζει ο κόσμος το λέτε κι εσείς. Αυτό είναι το διαχρονικό πνεύμα της ΝΔ: παραλαμβάνει χάος, φτιάχνει κράτος.

Τα κοινωνικά αντανακλαστικά που επιδεικνύει η κυβέρνηση, πιστεύετε ότι αποτελούν μια καλή αφορμή ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική;

Σας απάντησα ήδη εν μέρει. Γιατί πράγματι, όπως είπα και πριν, ο πολίτης  διαπίστωσε χειροπιαστά μέσα σε μερικούς μήνες ότι εμείς δεν λέμε λόγια. Γιατί μόλις χθες διάβασα μια ανταπόκριση του Bloomberg  με τίτλο ότι η Ελλάδα δίνει μαθήματα για το πώς θα χειριστεί κανείς την κρίση του κορωνοϊού.  Και είναι ενδεικτικό ότι αυτά τα ειδησεογραφικά διεθνή κέντρα τα οποία επί μια δεκαετία λοιδορούσαν την Ελλάδα και περιφρονούσαν καθετί ελληνικό κάνουν σήμερα στροφή 180 μοιρών και λένε αυτά που λένε. Οπότε είναι λογικό ο πολίτης να αισθάνεται εκ νέου εμπιστοσύνη προς την πολιτική. Εγώ δεν θα πω πλήρη εμπιστοσύνη αλλά σίγουρα ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά από το μηδενισμό που επικρατούσε. Πρέπει όμως να πω στο σημείο αυτό ότι χρειάζεται λίγη προσοχή. Γιατί άλλο πράγμα είναι ο πολίτης να εμπιστευθεί ξανά την πολιτική και την διακυβέρνηση της ΝΔ και άλλο, όπως διαβάζω σε πολλές αναλύσεις του τύπου, να θεωρούμε ότι αυτό σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κρατισμό. Μην τα μπερδεύουμε αυτά. Άλλο κράτος εμπιστοσύνης, άλλο υπεύθυνη διακυβέρνηση, άλλο κρατισμός και σοσιαλισμός.

Η πολιτική κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη διαχείριση της κρίσης, θεωρείτε ότι παρέχουν στην Κεντροδεξιά την ευκαιρία διείσδυσης σε χώρους που παραδοσιακά μονοπωλούσε η Αριστερά;

Αυτό εννοούσα πριν. Γιατί κάποιοι, ακριβώς επειδή καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ έχει χαράξει πορεία εδραίωσης ως απαραίτητη δύναμη του μεσαίου πολιτικού χώρου , θέλουν να το παρουσιάσουν ως προσχώρηση της ΝΔ  σε μια λογική κρατισμού. Όμως το αντίστροφο συμβαίνει. Η ΝΔ κάνει αυτό που απαιτεί  ο ρόλος της ως υπεύθυνης κυβέρνησης που αντιμετωπίζει μια κρίση.  Επιλύει δηλαδή έναν εθνικό γόρδιο δεσμό. Ούτε κρατισμός, ούτε  σοσιαλισμός, ούτε ιδεολογικές αποσκευές . Είναι η γλώσσα του αυτονόητου, είναι αυτό που εννοούμε όταν λέμε εθνική πολιτική. Άρα η ΝΔ δεν αλιεύει σε άλλους πολιτικούς χώρους. Απλά  μοιραία σε αυτή τη χώρα έρχεται η στιγμή που οι πολίτες θα κρίνουν με βάση αυτό που πράττουμε  και όχι με την κατά Τσαρούχη ρήση ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξαπάτησε τους ίδιους τους οπαδούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έκανε το δημοψήφισμα το 2015 για να το χάσει και όταν το κέρδισε ακύρωσε την ίδια του την ιδεολογική πλειοψηφία.

Η Ευρώπη αλλάζει κύριε Καραγκούνη και για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει λόγο και προτάσεις. Πιστεύετε ότι η πανδημία μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την επιστροφή στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Δεν θα το έθετα έτσι γιατί για εμάς του Έλληνες η αλληλεγγύη στην οποία αναφερθήκατε ιστορικά δεν είχε ποτέ τον χαρακτήρα πολιτικής προσταγής. Η Ελλάδα δεν ήταν στην πολιτική αξιολογία της σαν τη γαλλική τρικολόρ «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα».

Στη Γαλλία η αλληλεγγύη είχε καθαρά πολιτικό νόημα και είχε το νόημα της υπέρβασης των ταξικών διαιρέσεων, τις όποιες ήρθε συμβολικά να άρει η γαλλική επανάσταση.

Στην Ελλάδα όμως η αλληλεγγύη ως πολιτικό ζητούμενο ήταν περιττή.

 Εμείς είμαστε, αντίθετα με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ένα έθνος που στα 200 χρόνια σύγχρονης ζωής του δεν είχαμε μεγάλες ταξικές διαιρέσεις. Κάθε άλλο. Συγκριτικά ήμασταν και είμαστε ένα πολύ ομογενοποιημένο και αδελφωμένο έθνος. Είναι η μοναδικότητα της γλώσσας, η μοναδικότητα της ορθοδοξίας και η αίσθηση ότι είμαστε μόνοι. Και πρέπει πάντοτε σε τελική ανάλυση να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας.

Άρα μην μπερδευόμαστε με εισαγόμενες έννοιες.

Στην Ελλάδα υπάρχει αλληλεγγύη αλλά όχι ως πολιτικό ζητούμενο. Είναι χαρακτηριστικό του ίδιου του λαού μας, είναι βίωμα μας, είναι ιδιοσυγκρασία μας, είναι εθνικό μας γνώρισμα και μην το μπερδεύουμε με την πολιτική.

Ένα «Μανιφέστο» της Κεντροδεξιάς, στην μετά- κορωνοϊό εποχή, όπου θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην πολιτική και στην οικονομική ζωή, ποια καινούρια χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει;

Μα αυτό ακριβώς προσπαθούσα να σας επικοινωνήσω με τις προηγούμενες ερωτήσεις. Η ΝΔ στην υπόθεση του κορωνοϊού δεν πέτυχε ένα είδος λαχείου. Μια εθνική κρίση είναι που μακάρι να μην είχε έρθει πότε.

Και ο λόγος που ανταποκριθήκαμε σε αυτή την κρίση δεν είναι ότι κάναμε κάτι διαφορετικό για να χρειαστεί να το κωδικοποιήσουμε σε ένα καινούργιο μανιφέστο.

Κάθε άλλο.

Ο λόγος που η ΝΔ χειρίστηκε αυτή την εθνική κρίση με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που της άξιζε είναι ότι η ΝΔ είναι και παραμένει ο εαυτός της.

 Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη ότι επιτυγχάνουμε επειδή αλλάξαμε. Επιτυγχάνουμε γιατί είμαστε οι ίδιοι.

Και όπως το έχω επανειλημμένα πει, η ΝΔ μπορεί να κάνει αναπόφευκτα λάθη καθημερινής πολιτικής αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της στα μεγάλα, τα μείζονα, τα εθνικά κάνει πάντοτε τις σωστές επιλογές.

 Και αυτό συμβαίνει και τώρα. Επιτυγχάνουμε όχι γιατί αλλάξαμε αλλά γιατί είμαστε η ΝΔ που όλοι ξέρουν.

Πράγματι παραλάβαμε χάος από το ΣΥΡΙΖΑ και τελικά μέσα σε λίγους μήνες και με αφορμή μια έκτακτη, σοβαρή, εθνική κρίση, όπως έγινε και την εποχή της μεταπολίτευσης, πράγματι φτιάξαμε κράτος. Και το αναγνωρίζει ο κόσμος.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλύψει το χάντικαπ που δημιούργησε η επιτυχής διαχείρηση της κυβέρνησης σε Έβρο και κορωνοϊό θα αναθεωρήσει την αντιπολιτευτική του τακτική;

Κοιτάξτε εγώ είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα δώσω συμβουλές στο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από την κρίση του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλούς μήνες παραμένει πιστός στον εγγενή καιροσκοπισμό του και επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής πράσινης αριστεράς.

Πάει δηλαδή η εποχή που ο κος Τσίπρας πλασαριζόταν ως ο Κάστρο της Ευρώπης.

Τώρα πάμε γι’ άλλα.

 Κι όπως λέει ο λαός η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Αλλά αυτός ο καιροσκοπισμός δείχνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξαπάτησε τους ίδιους τους οπαδούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έκανε το δημοψήφισμα το 2015 για να το χάσει και όταν το κέρδισε ακύρωσε την ίδια του την ιδεολογική πλειοψηφία.

 Με άλλα λόγια, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης με την πολιτική του βάση. Και όταν έχεις ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης με την πολιτική σου βάση καμία πολιτική και ιδεολογική μεταμφίεση-κόκκινη, πράσινη, κίτρινη, μπλε-δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα που δεν είναι πολιτικό και ιδεολογικό αλλά πρόβλημα αλήθειας, συνέπειας και εντιμότητας.

Πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση οι εξελίξεις στην σκευωρία Novartis ήταν καταιγιστικές. Είστε μέλος της Επιτροπής που εξετάζει την ηθική αυτουργία του κ. Παπαγγελόπουλου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η έρευνα που αφορά την Επιτροπή μας συνεχίζεται. Γνωρίζετε ότι ήδη εκκρεμεί η απόφαση της Βουλής για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, θα αποφανθεί η ολομέλεια για το ζήτημα αυτό και όταν ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε στην τελική φάση του έργου μας.