Με αποκλειστικό θέμα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συνεδριάζει σήμερα, στις 11:00, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο, με σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας, στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών και λήψη των μέτρων και ενεργειών που θα εγγυώνται ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο.

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, την επανεκκίνηση των οποίων τοποθέτησε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπο χθες, έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ζητήσει εκ νέου συγγνώμη τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο ίδιος, άλλωστε, από τις πρώτες ώρες του τραγικού δυστυχήματος έκανε σαφή την πρόθεσή του να μη μείνει τίποτα αναπάντητο σε ό,τι αφορά τις αιτίες και ταυτόχρονα να υπάρξει συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με Ευρωπαίους ειδικούς, οι οποίοι και ενημέρωσαν πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη, θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ενώ χθες επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Η γαλλική εταιρεία, όπως ενημέρωσε, επέδειξε πλήρη κατανόηση στο αίτημα.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη δέσμη μέτρων στήριξης που αφορούν τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, και εκτείνονται από τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν, μέχρι και άλλες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα μετεγγραφές φοιτητών στον τόπο κατοικίας τους ή στα πλησιέστερα Πανεπιστήμια.

Επίσης θα κάνει λόγο για θεσμικά μέτρα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του δικτύου σιδηρόδρομων και της ασφάλειας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων και του “οδικού χάρτη” που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα υπάρχουν υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, θα μειωθεί το μεταφορικό έργο με μείωση δρομολογίων και σταθμών και θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης.