Στραμμένα στη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ είναι τα βλέματα ανά τον κόσμο, καθώς αναμένονται αποφάσεις σε σχέση με την αντίδραση στην ιρανική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Η συνεδρίαση, το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, διεξάγεται εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας και φόβου για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, με πρόσφατες τις δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού».

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο σενάριο οι στρατιωτικοί να ευνοούν σκληρότερη απάντηση εντός του Πολεμικού Συμβουλίου και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιλογή από το Ισραήλ μιας στρατιωτικής απάντησης προς το Ιράν. Ένα πρόσθετο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει στην ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ το ΕΡΤNews, είναι το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα για να «τελειώνει» με τη Χαμάς.

Υπό τον φόβο πλήρους αποσταθεροποίησης, οι δυτικοί ηγέτες κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ νέου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ, σημειώνοντας ωστόσο την προτροπή όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ αλλά σημείωσε ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.«Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ πέτυχε με τους διεθνείς εταίρους και εκείνους στο έδαφος να αποκρούσει αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός (...). Είναι μια επιτυχία που ίσως δεν πρέπει να χαθεί, εξ ου και η συμβουλή μας να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν. «Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη». Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μακρόν, η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας. Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.