Για περισσότερο από μία εβδομάδα, η Σαντορίνη βιώνει συνεχή σεισμική δραστηριότητα, προκαλώντας την αποχώρηση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών. Τη γεωλογική αναταραχή που εξελίσσεται στο νησί αποτυπώνει εντυπωσιακά ένα 3D βίντεο, δημιουργία του ερευνητή Παύλου Κρασάκη, πτυχιούχου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Κρασάκης, ειδικός στη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), παρουσιάζει στο βίντεο τα σεισμικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Μέσα από μια εικονική «πτήση» πάνω από τη Σαντορίνη, το ηφαίστειο Κολούμπο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο θεατής μπορεί να δει τις τοποθεσίες των σεισμικών δονήσεων και τη γεωλογική δυναμική της περιοχής.

Τι δείχνει το 3D βίντεο

Κίτρινες κουκίδες: Πρόσφατα σεισμικά γεγονότα (25 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2025).
Μπλε κύκλοι: Ιστορικοί σεισμοί μικρότεροι των 6 Ρίχτερ.
Κόκκινες κουκίδες: Ιστορικοί σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ, όπως ο καταστροφικός σεισμός της Αμοργού το 1956.
Κόκκινες γραμμές: Ρήγματα υψηλού κινδύνου.
Κίτρινες γραμμές: Ρήγματα μεσαίου κινδύνου.

Η δημιουργία του βίντεο βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας, καθώς και σε πληροφορίες από το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν βαθυμετρικές μετρήσεις, σεισμολογικές καταγραφές και στοιχεία ρηγμάτων από φορείς όπως το NKUA - Τμήμα Γεωφυσικής και το NOA.

Το εντυπωσιακό αυτό βίντεο προσφέρει μια πολύτιμη οπτική αναπαράσταση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της περιοχής.