Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε στις 00:32 στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Άθου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Καταγράφηκε προτού συμπληρωθούν 12 ώρες από τον ισχυρό σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης του Άθου, που έγινε αισθητός σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στις 00:16 στον θαλάσσιο χώρο 59 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, για τη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή (16/1) το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους, με εστιακό βάθος στα 19,3 χλμ.
Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας, το μεγαλύτερο ρήγμα στον κόσμο, και το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς. Ωστόσο, δεν θεωρείται μεγάλος σεισμός, το 5,4R ενώ παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία.
Ερωτηθείς αν συνδέεται με το σεισμό 4,5R που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Ρόδο ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι είναι ανεξάρτητος από το 4,1R στη Χαλκιδική και δεν σχετίζονται.
Αναφορικά με το βουητό που ακούγεται το τελευταίο ενάμιση μήνα στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δρόμο Κηφισίας, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της πόλης να κάνει μελέτες και να δει αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό. Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για κάτι τοπικό.