Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, συναντάται αυτή τη στιγμή με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Η άφιξη στον Λευκό Οίκο

Ο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν καλωσόρισαν τον Ζελένσκι, ο οποίος φορούσε πράσινα ρούχα στρατιωτικού τύπου, καθώς έβγαινε από το όχημά του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτησε τον Τζο Μπάιντεν προτού οι δύο πρόεδροι κατευθυνθούν στο εσωτερικό του κτιρίου για τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ του απένειμε στο Οβάλ Γραφείο ένα μετάλλιο. «Ευχαριστώ πρώτα από όλα», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ».

Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι πρώτες δηλώσεις Ζελένσκι από την Ουάσιγκτον

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στη χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης για να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Η επίσκεψη στον απόηχο της αμερικανικής βοήθειας

Το ταξίδι του κ. Ζελένσκι έρχεται μια ημέρα αφότου οι βουλευτές του Κογκρέσου πρότειναν 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα ανέβαζε τη συνολική αμερικανική βοήθεια εν καιρώ πολέμου σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».