Με την Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Φρανκφούρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειωθεί, πως θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο του αποχαιρετιστήριου δείπνου που θα παραθέσει η Λαγκάρντ για το απερχόμενο μέλος του ΔΣ Μπενουά Κερέ, του φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι – τον οποίο όμως τελικά “απέκλεισε” η Ευρωπαϊκή καραμπόλα υποψηφίων κατά τις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για τη πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο.
Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση αποφασισμένος να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και τη σοβαρή και συστηματική δουλειά που γίνεται για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Στη συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να κυριαρχήσουν το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο στην ουσία επιτρέπει σε μια χώρα με “αξιόπιστα ομόλογα” να παίρνει δωρεάν «φρεσκοτυπωμένα» ευρώ από την ΕΚΤ και με αυτά να τροφοδοτεί το τραπεζικό της σύστημα και εν συνεχεία με φθηνά δάνεια την οικονομία της και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυρία Λαγκάρντ φαίνεται να συμφωνεί με το ελληνικό αίτημα και έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν ανοιχτά υπέρ χαμηλότερων, πιο ρεαλιστικών στόχων για τα ελληνικά πλεονάσματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, είχε αποκαλύψει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεφύγει το ταχύτερο η χώρα από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, που διαρκεί έως τα μέσα του 2022. Είχε ακόμα επισημάνει ότι έθεσε στους ομολόγους του το θέμα των πλεονασμάτων.
«Εξήγησα γιατί κάποιοι κανόνες από το παρελθόν, κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως το εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021. Πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι ώριμο. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε πει και έχουμε κάνει στην οικονομία και όχι μόνο. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.