Τα κρίσιμα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας και της οχύρωσης της Αθήνας απέναντι στους ακραίους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική κρίση απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συζήτηση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο δημαρχείο της Αθήνας ο δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» Κώστας Μπακογιάννης με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής και επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» Νίκο Χαρδαλιά. 

Οι δύο άντρες που έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και τους οποίους συνδέει και προσωπική φιλία, συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν εμβάθυνση της συνεργασίας α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινό μέτωπο πρόληψης και διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και επίσπευση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών, ώστε το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε αυτές.

«Είμαστε στην “ώρα μηδέν“»

Στη συνέχεια, προχωρώντας σε δηλώσεις, αρχικά ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Η συνάντησή μας γίνεται στη σκιά μιας ακόμη μεγάλης καταστροφής. Είμαστε στην “ώρα μηδέν”. Η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά ο δρόμος προς την “οχύρωση” της πόλης είναι μακρύς. Πιο επιτακτικά από ποτέ, είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε από τα “κάτω προς τα πάνω”, να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά».

Έπειτα, εξήγησε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχημένα αυτή η δράση: «Με σχέδιο και στοχοθεσία. Με έμφαση στις κρίσιμες υποδομές και ουσιαστικά έργα. Είμαι αισιόδοξος γιατί ξανασυναντιόμαστε με τον Νίκο Χαρδαλιά στο πεδίο του απτού αποτελέσματος. Με το μυαλό και την καρδιά μας, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πληγέντες και στις οικογένειες των θυμάτων».

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τον βηματισμό μας»

Από πλευράς του, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Τα όσα τραγικά βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα –για τα οποία εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη- επιβάλλουν σε όλους μας συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών προκειμένου να αποτρέπουμε, να προλαβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων».

Συνέχισε, λέγοντας: «Έχουν συμβεί πολλά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όμως η κρίση τρέχει πιο γρήγορα και είναι ανάγκη να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τον βηματισμό μας. Βασική προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Με τη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου κι επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.

«Την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων για την Περιφέρεια και τους Δήμους. Με δράσεις και έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Και πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όσο και με τους Δήμους, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του ν. 4662/2020», πρόσθεσε.

Στο τέλος, κατέληξε, αναφέροντας ότι «με τον Κώστα Μπακογιάννη έχουμε συναντίληψη για όσα πρέπει να γίνουν και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε άμεσα, γρήγορα, αποφασιστικά».