Οταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές, ήταν εμφανέστατος ο στόχος της κυβέρνησης να πιέσει και με αυτόν τον τρόπο τις αλβανικές αρχές για την αποφυλάκισή του και να εκθέσει σε όλη την Ευρώπη την αδιανόητη στάση της γειτονικής χώρας, η οποία παραβίασε κάθε έννοια κράτους δικαίου. Η πραγματικότητα και οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν αυτή την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία πήρε σάρκα και οστά με πρωτεργάτες τότε τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο.

Ο Φρέντι Μπελέρης πήρε πενθήμερη άδεια προκειμένου να ορκιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία την Κομισιόν και χθες πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εχω πολλούς λόγους, αγαπητέ μου Φρέντι, να χαίρομαι που σε υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, να σε συγχαρώ για την εκλογή σου ως Ελληνα ευρωβουλευτή πια, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, με τη Νέα Δημοκρατία Είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσεις στο ακέραιο τα καθήκοντά σου», ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε στον Φρέντι Μπελέρη ο πρωθυπουργός.

«Να σου πω πόσο χαίρομαι που αυτή η μεγάλη περιπέτεια φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της. Εγινε το αυτονόητο, πήρες την άδεια προκειμένου να μπορέσεις να ασκήσεις τα καθήκοντά σου και να ορκιστείς. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα είσαι και οριστικά εκτός φυλακής, να κλείσει πια αυτό το επώδυνο κεφάλαιο για όλους μας, για να προχωρήσουμε, να κοιτάξουμε μπροστά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς νέο μήνυμα στα Τίρανα.

«Θέλω να βοηθήσω»

«Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και από κοντά που όλον αυτόν τον καιρό με στηρίξατε. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου δώσατε βάζοντάς με στο ευρωψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτονόητο για τη χώρα όπου ζούμε το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θέλω να βοηθήσω σε αυτά. Να βοηθήσω και την ελληνική εθνική μειονότητα να σταθεί στις πατρογονικές εστίες, αλλά και το κράτος αυτό να πλησιάσει και να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο Φρέντι Μπελέρης, στέλνοντας και εκείνος αντίστοιχα καθαρό και σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ράμα.

«Αυτό θέλουμε κι εμείς και να ξέρεις, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει έμπρακτα αυτό, ότι στέκομαι δίπλα στο λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Εχουμε κάθε λόγο και εμείς να θέλουμε μία Αλβανία η οποία κάνει πρόοδο στα ζητήματα αυτά, η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Αυτός νομίζω ότι είναι ένας κοινός στόχος για τον οποίο όλοι θέλουμε να εργαστούμε», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μεγάλη δικαίωση...

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πανηγυρίζουν. Αναγνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη δικαιώνει την απόφαση να μπει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ο Φρέντι Μπελέρης, πλην όμως δεν λύνει το ζήτημα και δεν εξασφαλίζει ακόμα μια δίκαιη δίκη. «Η υποψηφιότητα Μπελέρη συμβολίζει όλα αυτά τα αιτήματα και το ευτυχές γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δοκιμάστηκε θα ορκιστεί ευρωβουλευτής και θα εκπροσωπήσει τη χώρα και την παράταξή του, θα δώσει τις μάχες του με ειλικρίνεια για το κράτος δικαίου και όχι υποκριτικά, όπως άλλοι που ζητούσαν να κοπούν χρήματα από τη χρηματοδότηση της χώρας τα προηγούμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεννοήσεις σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δοθεί αυτή η άδεια στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Το μήνυμα της Αθήνας προς τα Τίρανα θα εξακολουθήσει να είναι ξεκάθαρο. Η υπόθεση θίγει βασικές αρχές του κράτους δικαίου, το οποίο όσο στη γειτονική χώρα θα παραμένει ζητούμενο, δεν πρόκειται η Ελλάδα να ανοίξει το δρόμο της πορείας της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Φυλακών στην Αλβανία ζήτησε πλήρη στοιχεία από τον Φρέντι Μπελέρη, περιλαμβανομένων της εγγύησης της μετακίνησης, την παράδοση του εισιτηρίου μετάβασης - επιστροφής, τη διαμονή και την τακτοποίησή του σε ξενοδοχείο και στην περίπτωση που χρειαστεί να παραμείνει εκτός μεγαλύτερο διάστημα λόγων των εξελίξεων στο Στρασβούργο, θα πρέπει να ενημερώσει όλα τα αρμόδια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών στις Βρυξέλλες.