Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτια Μελόνι, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια, το μεταναστευτικό.

Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε, είναι δύο μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα ως χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, ενώ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, ζητήματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, όπως επίσης και οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ και της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην οικονομία, τη συνδεσιμότητα, την ενέργεια, την πολιτική προστασία, τις μεταφορές.