Δυναμική ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς προχωρά η μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια», αλλά κι ένα οικοσύστημα στη Θεσσαλονίκη που μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές συνέργειες σε διάφορους τομείς, «βλέπει» η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικα Όλσον, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην πόλη, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε, νωρίτερα, στο ΥΜΑΘ με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη.
«Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για τη δυναμική και το βάθος των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ που είναι ισχυρότερες από ποτέ», υπογράμμισε η κ. Όλσον, σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Καλαφάτη, μετά το πέρας της συνάντησης, και αναφέρθηκε στις αμερικανικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.
Στη συνάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις μεταφορές, αλλά και την ημέρα μετά τον κορονοϊό στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τον υφυπουργό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία ακολουθεί, όπως τόνισε, «ανοδική πορεία» και την κ. Όλσον να υπογραμμίζει το ευρύ πεδίο των δυνατοτήτων ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, η Αμερικανίδα βοηθός ΥΦΥΠΕΞ σημείωσε: «Και οι δύο θέλουμε να δούμε την οικονομική ανάκαμψη της Βόρειας Ελλάδας μετά την πανδημία. Από την Αλεξανδρούπολη ώς την Κοζάνη βλέπουμε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τους Έλληνες εταίρους τους, φέρνοντας αμερικανική τεχνολογία, τεχνογνωσία και ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα. Ανυπομονούμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις καθώς προχωράμε προς τη μετάβαση στην “πράσινη ενέργεια” που είναι βασική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες μας».
Στη συνάντηση, όπως ανέφερε η βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης κι επέκτασης των αμερικανικών επενδύσεων αλλά και το πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι διμερείς πολιτιστικές σχέσεις αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών ευρύτερα, ενώ εξερευνήθηκαν και οι δυνατότητες μελλοντικών συνεργειών σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η εκπαίδευση.
Η κ. Όλσον ευχαρίστησε τον κ. Καλαφάτη για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε, διαπίστωσε πως έχει αναπτυχθεί ένα «πραγματικό οικοσύστημα», στο πλαίσιο του οποίου αμερικανικές εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Pfizer,Cisco, Deloitte, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ανατόλια κ.ά) έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας ως απόδειξη το γεγονός ότι «οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα συνεχιστεί για το 2022 με 4,1%, όσο και το 2023 με 3,5%» και υπογραμμίζοντας πως «βασικές αιτίες της ανάκαμψης, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η σημαντική άνοδος των εξαγωγών, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η βιομηχανική παραγωγή και ο τουρισμός. Αλλά και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019».
«Η θετική αυτή εξέλιξη», σημείωσε, «αποτυπώνει, όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας αλλά και τη δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθεί, καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Ο κ. Καλαφάτης ενημέρωσε τη βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ «αφενός για τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και αφετέρου για τη μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων στην περιοχή».
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει μια μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική αναπτυξιακή ατζέντα, εργάζεται παράλληλα, με στόχο να επανατοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στον χάρτη της περιοχής, αλλά και για την παρουσία εταιρειών – κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft και η Deloitte, που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ελληνική οικονομία έχει την όψη συμπιεσμένου ελατηρίου που εκτινάσσεται», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.
Νωρίς το πρωί, η κ. Όλσον, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη -αλλά όχι και τελευταία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- επισκέφθηκε τη Ροτόντα και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.