Συναγερμός έχει σημάνει στο χώρο της παιδείας με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων. Υπουργείο, δήμοι και καθηγητές ετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης αλλά κυρίως στον αριθμό των μαθητών που θα επιλέξουν την αποχή διευκολύνοντας επί της ουσίας τη διαδικασία.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δήμοι επικεντρώνουν στις απολυμάνσεις των σχολικών αιθουσών οι οποίες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας. Μεγάλο αγκάθι – και λόγω των προβλέψεων του Υπουργείου Παιδείας- είναι το θέμα των καθαριστριών καθώς κατά την λειτουργία των σχολείων απαιτείται η παρουσία δύο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αυτό δεν είναι εφικτό καθώς πρόκειται για καθαρίστριες μερικής απασχόλησης. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε και με την μεταφορά καθαριστριών από σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά όπως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Και αυτό διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για συμβασιούχες των οποίων οι συμβάσεις ξεκάθαρα – βάση νόμου- ορίζουν τον χώρο και τις ώρες εργασίας τους και κάθε μετατροπή είναι παράνομη. Οι δήμαρχοι ελπίζουν σε νομοθετική παρέμβαση άμεσα ώστε να έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν εκείνα τα σχολεία που θα υποδεχθούν την Δευτέρα τους μαθητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι είναι μέχρι ώρας οι γονείς που έχουν αποστείλει στα σχολεία επιστολές και να γνωστοποιούν πως οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο των διευθυντών οι οποίοι πρέπει να λύσουν το παζλ των σχολικών αιθουσών. Με δεδομένο πως δεν έχουν όλες οι αίθουσες το ίδιο μέγεθος και από την μία ορίζεται πως θα πρέπει η αναλογία να είναι ένας μαθητής ανά 7τμ και από την άλλη οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται στο 1,5 μέτρο, οι διευθυντές σβήνουν και γράφουν για να βρουν την κατάλληλη χωροθέτηση.
Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και στα προαύλια ειδικά στα σχολικά εκείνα συγκροτήματα που συστεγάζονται διαφορετικά σχολεία. Τα διαλείμματα αναδεικνύονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη των εκπαιδευτικών καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες ανά τμήμα αλλά και τη δημιουργία ζωνών όπου είναι εφικτό.
Από την πλευρά τους πληθαίνουν οι καθηγητές που υποστηρίζουν πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και αναφέρονται σε μάσκες και γάντια κυρίως η χρήση των οποίων σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι υποχρεωτική. Επάρκεια καταγράφεται στα απολυμαντικά και λόγω του εφοδιασμού που έχουν κάνει οι περισσότεροι δήμοι.