Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολεμική Αεροπορία.

Σημειώθηκε πτώση  διθέσιου αεροσκάφους F-4 στη θαλάσσια περιοχή του  Κυπαρισσιακού κόλπου. Στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή σε χαμηλό ύψος, επέβαιναν δυο ιπτάμενοι που παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί καθώς δεν επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι ενημέρωσαν οι ίδιοι πως κάνουν χρήση του συστήματος αυτόματης εγκατάλειψης, και πως για την πτώση ενημέρωσε το έτερο F-4 που ήταν μαζί και όχι οι δύο χειριστές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των δύο χειριστών.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ήδη δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα πρώτα συντρίμμια  από το μαχητικό αεροσκάφος F-4 της 338 Μοίρας «Άρης» της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

“Τεχνική βλάβη” εκτιμούν οι ειδικοί

Την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξεφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ. Εφόσον επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε.

«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα»πρόσθεσε τονιζοντας πως «όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος για να σωθούν οι ίδιοι, το αεροσκάφος είναι καταδικασμένο».

Τα F-4, γνωστά και ως Phantom, είναι αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς. «Είναι μαχητικό αεροσκάφος και εν καιρώ ειρήνης χρησιμεύει σε εκπαιδευτικές πτήσεις προκειμένου οι ιπτάμενοι να διατηρούνται σε φόρμα» είπε.