Σοβαρός υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία, καθώς τρεις άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ημέρες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, εξαιτίας περιστατικών αλλαντίασης από κατανάλωση τροφίμων σε καντίνα.
Πριν από μερικές εβδομάδες, πολίτες από διάφορα σημεία της Ιταλίας εμφάνισαν συμπτώματα της σπάνιας αυτής δηλητηρίασης, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο Ντιαμάντε, τουριστική κωμόπολη όπου καταγράφηκαν δύο θάνατοι.
Το πρώτο θύμα, 52χρονος τουρίστας, κατανάλωσε σάντουιτς από καντίνα, παρουσίασε αδιαθεσία και έλαβε αρχικά πρώτες βοήθειες σε ιδιωτική κλινική. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κατέληξε πριν προλάβει να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά 45χρονη γυναίκα που επίσης εμφάνισε συμπτώματα μετά από γεύμα, νοσηλεύτηκε και απεβίωσε λίγο αργότερα.
Στην ίδια περιοχή νοσηλεύονται περίπου 12 άτομα, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Το τρίτο θύμα, η 38χρονη Ρομπέρτα Πιτζάλις, φέρεται να κατανάλωσε γουακαμόλε σε πανηγύρι στην Κάλιαρι.
Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ενεργοποίησε άμεσα τον μηχανισμό διανομής αντίδοτων, ενώ η Εισαγγελία της Πάολα ξεκίνησε ποινική έρευνα. Συνελήφθησαν τρία άτομα – ο πλανόδιος πωλητής και δύο εκπρόσωποι εταιρειών που παρείχαν πρώτες ύλες – με κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διάθεση επικίνδυνων τροφίμων.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τα θύματα είχαν καταναλώσει σάντουιτς με λουκάνικο και μπρόκολο, τα οποία διατηρήθηκαν σε ακατάλληλες θερμοκρασίες, ευνοώντας την ανάπτυξη της θανατηφόρας τοξίνης. Οι έρευνες εξετάζουν επίσης πιθανές καθυστερήσεις στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των περιστατικών σε ιδιωτική κλινική.
Τι είναι η αλλαντίαση και πώς προκαλείται
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη παραλυτική νόσος, που οφείλεται στην αλλαντική τοξίνη – μία από τις πιο ισχυρές γνωστές φυσικές δηλητηριώδεις ουσίες.
Αρκούν μόλις 1-2 μικρογραμμάρια για να αποβούν θανατηφόρα για έναν άνθρωπο, ενώ ένα γραμμάριο μπορεί να σκοτώσει έως και 10 εκατομμύρια άτομα.
Η τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, αλλά και από συγγενή είδη όπως το Clostridium butyricum και το Clostridium baratii.
Η νόσος μπορεί να προκληθεί:
- από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων (τροφιμογενής μορφή)
- από μόλυνση πληγής
- από εισπνοή τοξικού αερολύματος
- από ιατρικό λάθος στη χρήση αλλαντοτοξίνης για θεραπευτικούς ή αισθητικούς σκοπούς
Στην τροφιμογενή μορφή, το βακτήριο αναπτύσσεται σε τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί ή αποστειρωθεί επαρκώς, κυρίως σε προϊόντα κονσερβοποίησης, με χαμηλή οξύτητα και ακατάλληλη συντήρηση.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η τοξίνη έχει ανιχνευθεί σε:
- Λαχανικά χαμηλής οξύτητας (π.χ. φασολάκια, σπανάκι, μανιτάρια, παντζάρια)
- Ψάρια (π.χ. τόνος κονσέρβας, παστά ή καπνιστά)
- Διατηρημένα προϊόντα κρέατος (π.χ. ζαμπόν, λουκάνικα)
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις σπιτικές κονσέρβες και στο μέλι, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρους του μικροβίου και δεν πρέπει να καταναλώνεται από βρέφη κάτω του ενός έτους.
Η αλλαντική τοξίνη καταστρέφεται με βρασμό στους 85°C για 5 λεπτά, ενώ τα σπόρια του βακτηρίου χρειάζονται θερμοκρασία 120°C για 10 λεπτά.
Συμπτώματα αλλαντίασης
Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν:
- Διπλωπία (διπλή όραση)
- Θολή όραση
- Βλεφαρόπτωση
- Βραδυγλωσσία
- Δυσκολία στην κατάποση
- Ξηροστομία
- Μυϊκή αδυναμία
- Ζάλη
Μπορεί επίσης να υπάρξουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα ή, σπανιότερα, διάρροια. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης.