Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα κρούουν οι επιστήμονες, καλώντας σε εμβολιασμό ως τη μόνη λύση. Την ίδια ώρα αναμένεται εισήγηση για εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Αν στην μετάλλαξη “Άλφα” ένας άνθρωπος κολλάει κατά μέσο όρο τρεις ανθρώπους, η “Δέλτα” κολλάει πέντε ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσέξουμε θα αρρωστήσουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και αναλογικά θα έχουμε πολύ περισσότερο βαριά περιστατικά, θανάτους κ.λπ. Η μόνη αντιμετώπιση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊό, μέχρι να εμβολιαστούμε, είναι οι μάσκες. «Μέχρι να υπάρξει ο πλήρης εμβολιασμός πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους. Δεν τη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους όταν είμαστε μόνοι μας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι διστάζει ο κόσμος να εμβολιαστεί».
Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί ο κόσμος είναι διστακτικός στο να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι μάλλον το μεταθέτουν για αργότερα. «Δεν νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο. Τα νέα, στα κοινωνικά δίκτυα, δεν βοηθάνε. Χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση από αυτούς που τα δημοσιεύουν και δεύτερον, χρειάζεται μια άμεση απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο. Ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι είναι μονόδρομος το εμβόλιο».
Και όπως τόνισε: «Δεν έχει νόημα να περιμένουμε. Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη».
Στο στόχαστρο οι νέοι
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, σημείωσε ότι παρόλο που η Κρήτη συγκεντρώνει αρκετά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, παραμένει σε καλή επιδημιολογική κατάσταση. «Λίγο μας τα χαλάει το Ρέθυμνο που έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα θέλαμε».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να δοθεί βάση στους παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί. «Πρέπει να τα ψάξουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα να απομονωθεί (σ.σ. το στέλεχος ‘Δέλτα’) και να καθυστερήσει η καθιέρωσή της σαν το επικρατούν στέλεχος».
Προτίμηση στους νέους, έως 30 ετών, φαίνεται να έχει το ινδικό στέλεχος που μεταδίδεται ταχύτατα. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά ου έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά», είπε ο Νίκος Τζανάκης.
«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.
Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο. «Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% εμβολιασμένοι πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός προάγοντας που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».
«Καλό θα είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικες και μετά τα παιδιά. Δε θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα», τόνισε. Απηύθυνε δε έκκληση στον αρχιεπίσκοπο να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. “Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται κανείς από το εμβόλιο.
Εισήγηση για εμβολιασμό των 15-17
Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. «Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» σημείωσε πάντως.
Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.