Το κείμενο της Πρότασης Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη εκπροσωπούσε εκεί ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης. 

Ο γγ χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης θα συμβάλλει, περαιτέρω, στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των συσκευασιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Ο κ. Βαρελίδης ευχαρίστησε την Προεδρία για τη δυνατότητα εξαίρεσης των νησιών κάτω από 2.000 κατοίκους από τους στόχους επαναχρησιμοποίησης για τις φιάλες αλκοολούχων ή μη ποτών, την εξαίρεση του χάρτου από τις σχετικές με την επαναχρησιμοποίηση διατάξεις, δεδομένου του πολύ υψηλού ποσοστού χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης που επιτυγχάνεται στο χαρτί και το χαρτόνι, καθώς και την εισαγωγή της πρόβλεψης για έγκαιρη επαναξιολόγηση των στόχων που έχουν τεθεί για το 2040.

Βαρελίδης: Η Πρόταση Κανονισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση 

Στην πολιτική συζήτηση αναφορικά με την Πρόταση Οδηγίας για την Παρακολούθηση και την Ανθεκτικότητα του Εδάφους που ακολούθησε, ο κ. Βαρελίδης επισήμανε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Πρόταση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της βιομηχανικής ρύπανσης του εδάφους.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση της κατάστασης των εδαφών, τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί προσέγγιση, με βάση την ανάλυση κινδύνου με έμφαση στις αγροτικές και τις δασικές εκτάσεις, αντί της προτεινόμενης καθολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των εδαφών.

Όσον αφορά στην Πρόταση Κανονισμού, σχετικά με το πλαίσιο παρακολούθησης για Ανθεκτικά Ευρωπαϊκά Δάση, σημείωσε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εισάγει εναρμονισμένους δείκτες που θα παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα των δασών της ΕΕ και θα βοηθήσουν, τόσο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών καθαυτών όσο και στη διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών σε άλλους τομείς (όπως το κλίμα, η ενέργεια κ.λπ.).

Τέλος, ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δασικών οικοσυστημάτων κάθε χώρας και να χρησιμοποιηθούν κυρίως δείκτες που συνδέονται με την παρακολούθηση των δασών και όχι με τα προϊόντα που εξάγονται από το δάσος.