Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα αμερικανικό ψήφισμα, του προέδρου Τζο Μπάιντεν που υποστηρίζει την τελευταία ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία και καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την προσφορά.

Κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο, 14 από τα 15 μέλη τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ είχαμε και μια αποχή από τη Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη.

Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση και στις δύο πλευρές -Ισραήλ και Χαμάς- να το αποδεχτούν.

Το Ισραήλ τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, διαφωνώντας με ορισμένες από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενο, με τις ΗΠΑ να προτείνουν από την πλευρά τους τροποποιήσεις, εγκαταλείποντας, για παράδειγμα, τη ρητή αντίθεσή τους στη δημιουργία ισραηλινών ζωνών ασφαλείας στη Γάζα.

Τι αφορά το σχέδιο

Η πρόταση θέτει όρους για μια «πλήρη και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων και την ανταλλαγή παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις που θα καταλήξουν σε ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί λόγω των μαχών.

Η πρώτη φάση του σχεδίου αφορά την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων καθώς και τη βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός. Η δεύτερη περιλαμβάνει τον «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών», καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με το κείμενο του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος.

Τέλος, η τρίτη φάση επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της περιοχής και θα ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.