Ως «μόνιμη ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού» χαρακτήρισε για την Ελλάδα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Επίσης, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η συμφωνία που υπογράφηκε χθες από τα 27 κράτη-μέλη της, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι ένα πλήγμα για όσους αντιμετώπιζαν το μεταναστευτικό ως πάγιο πρόβλημα της ΕΕ και όχι ως ευκαιρία λύσης: «Αποδείξαμε ότι οι λύσεις μας είναι πιο ισχυρές από τις κραυγές τους. Οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν με τη βεβαιότητα ότι όπως και στη πανδημία, έτσι και στο μεταναστευτικό, υπάρχουν λύσεις και είναι αποτελεσματικές μόνον όταν είναι συλλογικές».
Αξίζει να αναφερθεί πως η χθεσινοβραδινή συμφωνία των εταίρων συμπληρώνει την πρόοδο σε προηγούμενες πτυχές του Συμφώνου και όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος «ανοίγει τον δρόμο για τη τελική υιοθέτηση του πακέτου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα καθοριστικής σημασίας επίτευγμα, προϊόν σκληρής δουλειάς, εξαντλητικής διαβούλευσης και σύνθετης διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, όπως και τα εμβόλια μέσα στην πολιτική αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
Το βασικό τρίπτυχο για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στην αρχή της προσπάθειας, τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ότι «όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας για ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και παρά τις αποτυχίες των περασμένων ετών, ήμασταν σίγουροι ότι η Ευρώπη ήταν εφικτό να αποκτήσει μια: ενιαία, συνεκτική και ολιστική πολιτική για το μεταναστευτικό που θα βασίζεται στο τρίπτυχο:
συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, ισχυρά εξωτερικά σύνορα, ισχυρή Frontex, κοινές Ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου και αλληλεγγύη και δίκαιος επιμερισμός των βαρών από όλους τους εταίρους. Αυτός ο μεγάλος στόχος δεκαετιών επιτεύχθηκε χθες με την ιστορική συμφωνία των "27" γύρω από τα βασικά στοιχεία των προτάσεών μας: "Τις κοινές διαδικασίες διαχείρισης και διαδικασιών ασύλου με το σωστό μείγμα υποχρεώσεων και αλληλεγγύης"».