Αν εξαιρεθούν τα μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη γονιμοποίηση και στην όψιμιση της παραγωγής σε κάποιες περιοχές της χώρας, η παραγωγική περίοδος του σύκου εξελίσσεται κανονικά.

Στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η συλλογή του καρπού κυρίως για τα νωπά και μετά από λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν τα ξερά σύκα. Η περσινή απουσία του ελληνικού σύκου από τις αγορές του εξωτερικού δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις, θα πρέπει οι επόμενες κινήσεις να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Για καλή χρονιά αλλά με προβλήματα στη γονιμοποίηση και την οψιμότητα της παραγωγής, κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Κολλιοβασίλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Μαρκόπουλου Αττικής: «Η καλλιέργεια του σύκου στην περιοχή μας εξελίσσεται κανονικά. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό ποσοστό της μειωμένης γονιμοποίησης του καρπού από την εμφάνιση της μύγας της Μεσογείου και την οψίμιση της παραγωγής, η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειές μας είναι προς θετική κατεύθυνση. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα συκιές, με ποικιλίες Βασιλικά και Μαύρα και είναι πιστοποιημένα ως ΠΓΕ. Οι αποδόσεις σε νωπό προϊόν κυμαίνονται από 1.700 έως 2.500 κιλά το στρέμμα».

Εστιάζοντας στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος και την εποχή της πρώτης συλλογής, ο Κολλιοβασίλης δήλωσε: «Στις αρχές Αυγούστου ξεκινάμε τη συλλογή των σύκων, που είναι σχετικά όψιμα. Άλλες χρονιές ξεκινούσαμε στις αρχές Ιουλίου και καλύπταμε τις ανάγκες κυρίως ευρωπαϊκών αγορών. Δυστυχώς, ο σκληρός ανταγωνισμός από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και τις ενισχύσεων τους στην εξαγωγή, εκτοπίζουν τα δικά μας σύκα. Με δυσκολίες καταφέρνουμε να κρατάμε την αγορά του Καναδά, όπου εξάγουμε περίπου 700 τόνους κάθε χρόνο».

(Πηγή ypaithros.gr)