Στον εθνικό σχεδιασμό σε μια σειρά τομέων οι οποίοι αναμένεται να αναδείξουν τις προκλήσεις όχι μόνο την περίοδο αμέσως μετά τον COVID-19 αλλά και στις επόμενες δεκαετίες εστιάζει το Πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τομείς όπως η Κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους προσεγγίζονται μέσα από μια τεχνοκρατική ανάλυση. Υπογραμμίζεται δε πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται δείγματα γραφής από την εγχώρια ειδική ομάδα στρατηγικών προβλέψεων και προοπτικής διερεύνησης ενώ μόλις χθες έλαβε χώρα το άτυπο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που παρουσιάστηκε ως πρώτη συνάντηση υπουργών του μέλλοντος για θέματα μεταξύ άλλων στρατηγικής αυτονομίας της EE και Πράσινης και Ψηφιακής μετάβασης.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, εδώ και δύο μήνες εξελίσσονται παρασκηνιακά οι εργασίες πενταμελούς ομάδας που κρατά διαύλους σε ανώτατο επίπεδο τόσο με τις Βρυξέλλες και για την ακρίβεια με το γραφείο του Σλοβάκου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič όσο και με το Πρωθυπουργικό γραφείο. Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, είναι από τα γενεσιουργά μέλη της ομάδας η οποία θα εργάζεται υπό τον Πρωθυπουργό. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλούν στον Πρωθυπουργό τα δύο πρώτα προσχέδια, μία καταγραφή τάσεων και στόχων που αφορούν την Ελλάδα. Αυτά είναι τα mega trends κατά την ορολογία των εμπλεκομένων και μία τεχνική έκθεση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το foresight σε επίπεδο κεντρικής δομής και σε συνεργασία με υπουργεία.
Το δημοσίευμα αναφέρει σχετικά με τις διεργασίες: «Όπως μεταφέρουν οι γνωρίζοντες του παρασκηνίου το εγχείρημα ξεκλείδωσε εντός συνόρων ο γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όταν η Κομισιόν έθετε πέρυσι την ανάγκη ενίσχυσης πανευρωπαϊκά της λεγόμενης στρατηγικής πρόβλεψης. Αυτή πέρασε τελικά στα χέρια του αντιπροέδρου Šefčovič με την οδηγία της Ursula Von der Leyen να στοχεύσει στις μακροπρόθεσμες τάσεις και να ταυτοποιήσει περιοχές στις οποίες η πολιτική, η έρευνα και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν την κοινωνική οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο. H δοκιμασία της ελληνικής πλευράς είναι προφανώς η επιτροπή να μη μείνει στα χαρτιά ούτε να μείνει πίσω από τις δράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Παράλληλα τονίζεται ότι ως υπόδειγμα θεωρείται η Φινλανδία που εδώ και χρόνια διαθέτει σχετική δομή στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στη Βουλή ενώ σε καλό επίπεδο θεωρούνται οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Ισπανίας. Στην Ελλάδα, διευκρινίζεται, η ομάδα καταπιάνεται με πέντε πεδία: το περιβάλλον, το δημογραφικό, την απασχόληση, την τεχνολογία και την ενέργεια. Κατά τον σχεδιασμό, υπογραμμίζεται, κάθε τρεις μήνες αναμένονται αναφορές προς το Μαξίμου για ειδικά θέματα και προτάσεις χάραξης πολιτικής ενώ έχει καθοριστεί ως στόχος στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συντάσσεται μια εθνική έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια.
Τα πρόσωπα και οι ρόλοι
Με ΦΕΚ στις 3 Φεβρουαρίου συστάθηκε επισήμως η επιτροπή Foresight υπό τον Πρωθυπουργό, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιάννη Μαστρογεωργίου και θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τη συγκρότησαν σε επίπεδο υπουργών.
Εκτός από τον κ. Δημητριάδη που έχει τον συντονιστικό ρόλο, η ομάδα αποτελείται από τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση, Δίκτυο Πράξη/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Προοπτική Διερεύνηση. Από το ΙΤΕ προέρχονται ακόμη δύο πρόσωπα: η Ιριάννα Δεδούλη συντονίστρια Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση, Δίκτυο Πράξη/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως μέλος και η Ανδρονίκη Παπατέρπου, σύμβουλος Προοπτικής Διερεύνησης, Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση, Δίκτυο Πράξη/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως μέλος. Την ομάδα συμπληρώνουν, ως μέλη, ο Σταύρος Μαντζανάκης, Τεχνικός Σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικής Διερεύνησης και Καινοτομίας και ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Ευθυμίου.