«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια από τις πιο ανθεκτικές της ΕΕ και έχει την έγκριση του λαού», αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής αναφορικά με την κύρωση Σύμβασης για τον Λιμένα Καβάλας.

Ειδικότερα, «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τις ευρωεκλογές αναδείχθηκε ότι είναι μια από τις πιο ανθεκτικές κυβερνήσεις της ΕΕ. Διατηρεί την εγκυρότητά της και την έγκριση του ελληνικού λαού, παρ΄όλο που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν αυτό που περιμέναμε» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρίστος Στυλιανίδης κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία», στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός, υπερβαίνοντας -όπως είπε- την αυτοδέσμευσή του να μην αναφέρεται σε άλλα θέματα εκτός της ύλης των νομοσχεδίων «σήμερα θα παραβώ αυτή την αρχή μου, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πολιτικό γεγονός, τις ευρωεκλογές και δεν θέλω να θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω».

Nα αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα

Ο κ. Στυλιανίδης είπε «πιστεύω ότι οι Ευρωεκλογές αυτές έστειλαν όντως πολλαπλά μηνύματα σε όλους μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να τα αποκωδικοποιήσουμε ακριβώς για να μπορέσουμε με μια σωστή προσαρμογή να κρατήσουμε την Ευρώπη στην κατεύθυνση που τη χρειαζόμαστε και κυρίως να δούμε την Ευρώπη όντως να είναι ο πυλώνας σύγκλισης των εθνικών συμφερόντων όλων των ευρωπαϊκών λαών»

Αναγνώρισε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ «δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Δημιουργεί έναν προβληματισμό, αλλά αυτό που ως πρώτη εκτίμηση πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι ότι -και μας το δίνει το αποτέλεσμα των εκλογών σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων κομμάτων- ότι οι πολίτες μας έστειλαν μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε, θέλουμε να γίνετε καλύτεροι και να πάτε πιο γρήγορα». Νομίζω αυτή η διατύπωση αποτυπώνει ακριβώς το μήνυμα που αφορά τουλάχιστον τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση».

Ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε ότι «ως πολιτική κουλτούρα θα πρέπει να αρχίσει να εμπεδώνεται και στην Ελλάδα, ότι οι κυβερνήσεις έχουν τετραετή θητεία. Είναι μια θεσμική αντίληψη των πραγμάτων» και υπογράμμισε ότι αυτό « ο Πρωθυπουργός το απέδειξε στην προηγούμενη τετραετία. Η Κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία, έχει ισχυρή εντολή τετραετίας και οι εκλογές, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν το 2027» εξηγώντας ότι «αυτό δεν είναι δόγμα, είναι η λογική ακριβώς σεβασμού των θεσμών και είναι η λογική μιας δημοκρατίας που σε τέτοιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αναταραχές μπορεί, όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να δώσει αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε χώρα και ειδικά στην Ελλάδα».

Η ΝΔ διατηρεί την εγκυρότητά της και την έγκριση του ελληνικού λαού

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και τις αναλύσεις των ειδικών, αυτό που έδειξαν οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια από τις πιο ανθεκτικές κυβερνήσεις της ΕΕ και διατηρεί την εγκυρότητά της και την έγκριση του ελληνικού λαού». Ξεκαθάρισε πως « δεν υποτιμώ τα μηνύματα που πρέπει να λάβουμε, να τα αποκωδικοποιήσουμε για να μπορέσουμε ακριβώς να κάνουμε μια νέα αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το νομοσχέδιο είπε ότι «η σύμβαση αυτή έγινε με διαγωνιστική διαδικασία δύο φάσεων και έτυχε της σχετικής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα αμφισβήτησης της διαδικασίας. Η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό δεν αποκτά δικαιώματα κυριότητας κανενός είδους. Είναι αποκλειστικά δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων του λιμένα, που σημαίνει ότι η κυριότητα παραμένει στο κράτος. Δεν υπάρχει απεμπόληση δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους, ούτε βέβαια -όπως ειπώθηκε- και κάποια υπονόμευση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε σε ένα Κράτος το οποίο θα είναι επιχειρηματίας, δεν πιστεύουμε σε ένα κράτος το οποίο ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγκρουσης με την ίδια την αγορά. Αυτά τα μοντέλα έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει» Υποστήριξε πως πολύ σωστά έκρινε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προχώρησε σε αυτήν τη σύμβαση με τις κανονικές διαδικασίες, διότι εάν δεν προχωρούσε ενδεχομένως αυτό το τμήμα του λιμανιού -το τέταρτο από τα τέσσερα, διότι τα υπόλοιπα τρία παραμένουν εις τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας- μπορούσε να μην γίνει ποτέ οποιαδήποτε επένδυση».