Τη σημασία της συλλογικής δράσης, της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή υπογραμμίζει, σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Η σημερινή Διεθνής Ημέρα μάς καλεί όλους να αναλάβουμε δράση. Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές και μεγάλες. Τη βιώνουμε με τραυματικούς όρους για τον φυσικό μας πλούτο, την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, την ίδια την ανθρώπινη ζωή και ευημερία. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εύθραυστου περιβάλλοντος, της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, εκδηλώνονται πια με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα. Η χώρα μας, πάντα σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και fora και στηρίζοντας ενεργά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και στην ανάληψη συγκεκριμένων, αποτελεσματικών δράσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης. Προσθέτει, δε, ότι η Σύνοδος EUMED9 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η ανάληψη δράσης μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνεται από κοινού. Όπως τονίζει, προτεραιότητες για την ελληνική πολιτεία και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποτελούν η διεθνής συνεργασία και η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και κοινωνιών.
«Με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο Πρόληψη-Ετοιμότητα-Προετοιμασία-Ανθεκτικότητα, προχωράμε στη χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή. Μίας νέας, ολιστικής προσέγγισης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Γιατί μόνο με κοινή δράση μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται, ότι η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών (International Day for Disaster Risk Reduction), με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι σε κινδύνους καταστροφών, καθώς και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη λήψη μέτρων περιορισμού αυτών των κινδύνων.
Από το 2015, όταν καθιερώθηκε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στην ομώνυμη πόλη της Ιαπωνίας, το Πλαίσιο Δράσης Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015 – 2030), η Διεθνής Ημέρα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σε έναν από τους επτά στόχους του.
Έτσι, ο εορτασμός της φετινής Διεθνούς Ημέρας αφιερώνεται στον έκτο στόχο του Πλαισίου Σεντάι, στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και των απωλειών που προκαλούνται εξαιτίας τους, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η φετινή χρονιά είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά την υλοποίηση της στρατηγικής που συμφωνήθηκε το 2015, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, τονίζοντας πως χωρίς την ανάληψη πραγματικής δράσης για το κλίμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα καταστούν πλέον σαρωτικά, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη μας.