fbpx

Στου κασίδη το κεφάλι!

by pavlos

Στο νέο βιβλίο του «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα – Ιανουάριος-Αύγουστος 2015» ο Δημήτρης Στρατούλης εκθέτει την ανετοιμότητα του Τσίπρα όταν κλήθηκε να κυβερνήσει.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Στην πλέον κρίσιμη στιγμή της χώρας η «πρώτη φορά Αριστερά», πουλώντας ένα παραμύθι (που τελικά δεν είχε δράκο), ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας. «Θα καταργήσουμε το μνημόνιο, με έναν νόμο και ένα άρθρο», κομπορρημονούσε ο Αλέξης Τσίπρας και μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη (που αργότερα καθαίρεσε) και τον Πάνο Καμμένο έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια.

Και ενώ θα περίμενε κανείς τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε… προετοιμαστεί για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου (είχε εξάλλου παρουσιάσει το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης), αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας ήταν παντελώς ανέτοιμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 το πρωί (!) έκανε τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του κόμματος για να αναλάβουν υπουργικούς θώκους, ενώ δεν γνώριζε ούτε καν τις… σπουδές ανθρώπων που επί χρόνια βρίσκονταν στο πλευρό του!

Τα παραπάνω καταγράφει ο κ. Στρατούλης στο νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα – Ιανουάριος-Αύγουστος 2015», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

«Τα ξημερώματα της 25ης προς 26/1/2015 και μέχρι τις 4 το πρωί έγιναν εντατικές διαβουλεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης, αποκαλύπτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός τον πήρε τηλέφωνο στη μία τα ξημερώματα, όταν εκείνος είχε «λαγοκοιμηθεί», για να του προτείνει να αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον διάλογο που αποτυπώνει στο χαρτί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας να μη γνωρίζει σε ποιον τομέα έχει κάνει διδακτορικό ο κ. Στρατούλης, με τον τελευταίο να τον διορθώνει!

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Στρατούλης: «Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, 26 προς 27/1/2015, στη 01:30 π.μ. ενώ, εξουθενωμένος από την κούραση, είχα για λίγο λαγοκοιμηθεί σε έναν καναπέ του σπιτιού μου, χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ηταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ μας διαμείφθηκαν περίπου τα εξής, όπως τα συγκράτησα στη μνήμη μου:

‒ Δημήτρη, σου προτείνω να αναλάβεις το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όπου θα το μεταφέρω από το υπουργείο Εργασίας. Είσαι έτοιμος;

‒ Πρόεδρε, έτοιμος είμαι, αλλά έχω ενημερωθεί ότι η κουβέντα γινόταν για να αναλάβω υπουργός Εργασίας […]

‒ Δημήτρη, δεν πειράζει, αυτά τα νομοθετήματα που έχεις έτοιμα θα τα προωθήσει άλλος ως υπουργός Εργασίας. Εγώ σε προτείνω για το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, γιατί γνωρίζεις καλά, επιστημονικά […] Εξάλλου, έχεις και διδακτορικό με αντικείμενο την κοινωνική ασφάλιση.

‒ Πρόεδρε, το διδακτορικό μου είναι για τις εργασιακές σχέσεις κι όχι για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά, τέλος πάντων, γνωρίζω καλά και την κοινωνική ασφάλιση…»

 

«Μόνο υπουργείο θέλει ο Καμμένος»

Ενα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ο Δημήτρης Στρατούλης στο νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα – Ιανουάριος-Αύγουστος 2015» είναι ο ρόλος του Πάνου Καμμένου. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η τότε «Αριστερή Πλατφόρμα» είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ. «Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε δεσμευτεί ότι δεν θα εμπόδιζε την προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι κυρίως τον ενδιέφερε να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας», γράφει ο Στρατούλης, κάτι που προφανώς αποδείχτηκε στην πραγματικότητα. Μάλιστα, προσθέτει με νόημα ότι «τελικά, δεν ήταν οι ΑΝΕΛ που ώθησαν την κυβέρνηση στην ταπεινωτική συνθηκολόγησή της με το 3ο μνημόνιο»! Ο κ. Στρατούλης, τέλος, καταδεικνύει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαρχής συνθηκολογήσει. «Η αλήθεια είναι ότι ύστερα από τη μεταμεσονύκτια τηλεφωνική συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό ενισχύθηκαν οι ανησυχίες μου για την πορεία της νέας κυβέρνησης, όσον αφορά την εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματός της. […] Σκέφτηκα ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν με ήθελε σε αυτό το πόστο, ενδεχομένως, για να μην προωθήσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας στον τομέα της Εργασίας».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα