Οι «βασικοί μέτοχοι» του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, σέρνουν τον συνεδριακό χορό στην Κουμουνδούρου. Μαζί με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τους «53+» δυσκολεύουν τη ζωή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος όμως είναι αναμφισβήτητα ο «μεγαλομέτοχος» του κόμματος. Το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο στις 17 Απριλίου θα αποφανθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου από τα μέλη σχεδόν ένα μήνα μετά.

Για την Κεντρική Επιτροπή, η «Καθημερινή» είχε δημοσιεύσει πως αναμένεται να γίνουν πολλά παζάρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες σκέψεις για πρόβλεψη ποσόστωσης, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή περιφερειακών στελεχών στο όργανο σε συνδυασμό με το 30% των βουλευτών. Δεν αποκλείουν από το προεδρικό περιβάλλον να συμπεριλάβουν και οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική δικλίδα θα εξασφάλιζε την εκλογή των πιο άξιων στελεχών στην Κ.Ε. Αυτό δεν σημαίνει πως οι «53+» (Θ. Δρίτσας, Π. Λάμπρου, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Χρ. Παπαδόπουλος, Μ. Υδραίος, Κ. Κνήτου κ.ά.) θα πέσουν αμαχητί, καθώς συνολικά η «Ομπρέλα» δεν είχε δει με καλό μάτι την απόφαση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία 50 από τα 250 μέλη του οργάνου θα προέρχονται από τους συμμάχους ή θα είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες. Από το αριστερό μανίκι τραβούν επίσης τον πρόεδρο οι Δ. Παπαδημούλης, Α. Ξανθός, Ρ. Σβίγκου και Δ. Βίτσας.

Η προεδρική πτέρυγα με τους Ν. Παππά, Κ. Ζαχαριάδη, Χρ. Σπίρτζη, Τρ. Αλεξιάδη, Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφα έχει πιάσει εδώ και καιρό δουλειά επεξεργαζόμενη νέα κείμενα. Στο πλευρό του προέδρου βρίσκονται διαρκώς οι Ο. Γεροβασίλη, Μ. Καλογήρου, Ν. Ηλιόπουλος, Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και βέβαια ο Δ. Τζανακόπουλος. Από τους πασοκογενείς, ένα σώμα με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται πλέον η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης, του οποίου οι τοποθετήσεις στη Βουλή έχουν αξιολογηθεί πολύ θετικά.

Με την πρόσφατη παρέμβασή του στην «Αυγή» ο τέως πρωθυπουργός επιχείρησε να κόψει «μαχαίρι» αρκετές ενοχλητικές κουβέντες που γίνονται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Μιλώντας για τη νέα διακυβέρνηση αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός «κοινωνικού κράτους» και όχι ενός «κομματικού κράτους – τιμωρού», με το σήμα να πηγαίνει προς πολλές κατευθύνσεις. Στο πλευρό του ο Αλ. Τσίπρας έχει και τους «συμμάχους» που βλέπουν πως επιτέλους η παρουσία τους στην Κουμουνδούρου θα αποκτήσει θεσμική υπόσταση. Η «Γέφυρα» με τους Ν. Μπίστη, Σπ. Δανέλλη, Παν. Παναγιώτου έχει ήδη καταθέσει το δικό της κείμενο, που υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν πρέπει να θέτει φραγμούς στη διεύρυνσή του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Χατζησωκράτης, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει σε κομματική συνεδρίαση πως «η πολιτική μας πρόταση είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Στη γραμμή του μετασχηματισμού κινείται και η «ΡΕΝΕ» των Α. Κοτσακά, Π. Ρήγα, Ν. Σκορίνη.

Ο άγνωστος «Χ»

ΣΥΡΙΖΑ(2019) + ΜέΡΑ25 (2019) + Χ = ΣΥΡΙΖΑ(2015). Λύνοντας αυτή την εξίσωση στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως βρίσκονται πολύ κοντά στο μυστικό της επόμενης κάλπης. Αποδεχόμενοι πως το 36,34% του Ιανουαρίου του 2015 είναι ένας υψηλός πήχυς που απέχει από τα σημερινά δεδομένα, είναι πεπεισμένοι ότι δεν ισχύει το ίδιο για το ποσοστό που πέτυχαν στις τελευταίες εκλογές. Σε κλειστές συσκέψεις αναλύουν πως το 31,53% του 2019 δεν επετεύχθη κάτω από τις ειδικές συνθήκες του μνημονίου και της οργής του κόσμου. Παρά τους συμβιβασμούς, τη φθορά των 4,5 χρόνων, το Μακεδονικό και το πολύ αρνητικό κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως είναι σε θέση να συσπειρώσει τις δυνάμεις του. Το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015 προσεγγίζεται μόνο αν προστεθούν τα νούμερα του ΜέΡΑ25. Μένει ένα κομμάτι ψηφοφόρων της τάξης του 1,4% που κάπου χάθηκε στον δρόμο. Είναι γεγονός πως στη νέα συνθήκη της απλής αναλογικής, με το ΚΙΝΑΛ στο παιχνίδι, ο άγνωστος «Χ» κάνει την εξίσωση πιο πολύπλοκη.

Την τελευταία εβδομάδα στην Κουμουνδούρου υπήρχαν χαμόγελα, καθώς, όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, μέτρηση που μελετήθηκε στον έβδομο όροφο έδειχνε την ψαλίδα με τη Ν.Δ. να κλείνει. Αν αυτή η εικόνα αρχίσει να παγιώνεται, στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα πιστεύουν πως μέχρι το συνέδριο ενστικτωδώς θα αμβλυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι εσωκομματικές διαφωνίες. Εκτιμούν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η πανδημία «προστάτευε» την κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ακρίβεια που τη χαρακτηρίζουν «ασύμμετρη καταστροφή» για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η νέα πρωτοβουλία που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την ανάγκη παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική για το ρεύμα.

Πηγή: Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ από την Καθημερινή