Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη του νέου σχολικού έτους μετά τις 7 Σεπτέμβρη που είχε αρχικά ανακοινωθεί, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε σχετικές εισηγήσεις από την πλευρά των επιστημόνων, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, θα παραχωρήσει σήμερα Δευτέρα, 24 Αυγούστου, στις 4 το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, για τους όρους έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό – ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν «οδηγό» τις εισηγήσεις των ειδικών. Γι’ αυτό και έγινε δεκτή η πρόταση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Η υπουργός χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες τη χρήση μάσκας ως «το πιο σημαντικό εργαλείο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούν ενήλικες και παιδιά από τη νόσο COVID-19 και για αυτόν τον λόγο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, τι θα γίνει με την εξ Αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη ‘Ανοιξη, και το εάν – και πώς – θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου. Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.

Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.

Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.

Τσακρής στο MEGA: Εάν ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα

Ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη, που όπως επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε.

Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε.Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

Απαντήσεις έδωσε και για το «αλαλούμ» με την καθυστερημένη υποβολή της υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αναφέροντας πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της επιδημίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που εφάρμοσαν εξαρχής χώρες που είχαν εμπειρίες από παρόμοιες συνθήκες, όπως η Ν. Κορέα, η Σινγκαπούρη, το Χονγκ – Κονγκ».

Όπως τόνισε: «Σε αυτές τις περιοχές ο κόσμος φόρεσε οικιοθελώς μάσκα σε χώρους που δεν μπορεί να τηρηθεί φυσική απόσταση. Ένα δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτές τις χώρες είναι ο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή πρέπει να είμαστε «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας.Έκανε λόγο για έναν ιό «έξυπνο» που μεταλλάσσεται και μπορεί να διαφεύγει τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός μας.

«Και φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα η χρήση της μάσκας, η φυσική απόσταση και τα αντισηπτικά θα συνεχίσουν να είναι τα βασικά μας όπλα», τόνισε ο καθηγητής.