Στο ζενίθ οι τιμές, στο ναδίρ τα εισοδήματα

68
tomanifesto.gr tomanifesto manifesto.gr manifestoΣτο ζενίθ οι τιμές στο ναδίρ τα εισοδήματα

Η κρίση έριξε τα εισοδήματα αλλά όχι τις τιμές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, τις συνδέσεις Internet και του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (π.χ συσκευές). Επιπλέον οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την στιγμή που μισθοί και συντάξεις έχουν υποστεί καθίζηση.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά το κόστος των τηλεφωνικών συνδέσεων, συνδέσεων Internet και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού οι τιμές στην Ελλάδα το 2018 ήταν κατά 57,6% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Από τα ίδια στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πέρυσι 5,2% υψηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Και αυτό παρότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης υπολειπόταν το 2018 του μέσου κοινοτικού όρου κατά 32%. Από τα στοιχεία αυτά γίνεται αντιληπτό γιατί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση οι χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην Πορτογαλία οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο 97,7% του μέσου κοινοτικού όρου, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υπολείπεται του μέσου κοινοτικού όρου κατά 24% . Ακόμη και στην Γερμανία, οι τιμές των τροφίμων είναι κατά μέσο όρο σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι στην Ελλάδα.
Σε υψηλά επίπεδα αλλά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., βρίσκονται οι τιμές στην Ελλάδα στα είδη ένδυσης – υπόδησης , στο 98,3% του μέσου όρου της Ε.Ε., στα έπιπλα στο 95,1% του μέσου όρου και στα ποτά και στα προϊόντα καπνού στο 96,2% του μέσου όρου της ΕΕ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr