Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια από την καταγγελλόμενη απάτη που φέρεται να διέπραξε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των media Φίλιππος Βρυώνης εις βάρος της ελβετικής διαφημιστικής εταιρείας «Affichage», πουλώντας της 9.500 διαφημιστικές θέσεις που δεν κατείχε, ξεκίνησε η δίκη για κακουργηματική απάτη.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται ο ιδιοκτήτης της τηλεοπτικής συχνότητας του Εψιλον και δύο μέλη της οικογένειάς του. Σκάνδαλο αποτελεί η τρομερή καθυστέρηση στην εκδίκαση αυτής της υπόθεσης, η οποία «σέρνεται» στα ελληνικά δικαστήρια από το 2020 και είχε αναβληθεί έως τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα φορές.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη το 2010, έπειτα από μήνυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της διαφήμισης στην Ευρώπη κατά της εταιρείας της οικογένειας του Φιλίππου Βρυώνη για ανύπαρκτες διαφημιστικές θέσεις που πληρώθηκαν αλλά δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στους Ελβετούς.

Το story και το κατηγορητήριο

Ειδικότερα, οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι το 2007 η ελβετική εταιρεία Affichage σύναψε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία «Αλμα Ατέρμων» για τη διάθεση 10.000 διαφημιστικών θέσεων στον ελβετικό κολοσσό. Το τίμημα για τη συμφωνία ανήλθε σε 54,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε και τον επιχειρηματικό «γάμο» μεταξύ των δύο εταιρειών, με την εξαγορά της «Αλμα Ατέρμων» από την «Affichage», το 2009.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τον αμφιλεγόμενο καναλάρχη, όλες οι παραστάσεις της εταιρείας «Αλμα Ατέρμων» ήταν ψευδείς. Οπως αναφέρεται σε αυτό, το 2007 η ελληνική εταιρεία διέθετε μόλις 227 νόμιμες θέσεις και μέχρι την εξαγορά του 2009 είχε αποκτήσει ακόμη 219 διαφημιστικές θέσεις.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία Βρυώνη είχε υποσχεθεί στους Ελβετούς 10.000 καταχωρήσεις διαφήμισης και τους παρέδωσε μόνο 446, έχοντας όμως πληρωθεί για ακόμη 9.500 θέσεις. Οι Ευρωπαίοι διαφημιστές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η επένδυση που κατέληξε στα... βράχια τούς κόστισε συνολικά 150 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο Φίλιππος Βρυώνης ήταν αυτός που ασκούσε την πραγματική διοίκηση της «Αλμα Ατέρμων», ενώ μία συγγενής του, η οποία είναι συγκατηγορούμενη, κατείχε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας. Μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι με την εν γνώσει τους παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών αποκόμισε η «Αλμα Ατέρμων» παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 56,382 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 34 εκατ. ευρώ τα αποκόμισε ατομικά ο Φίλιππος Βρυώνης, ενώ προκλήθηκε ισόποση περιουσιακή ζημία στην ελβετική εταιρεία. Επίσης η ελβετική εταιρεία ζημιώθηκε με άλλα 3,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας προστίμων που της επιβλήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές επειδή οι διαφημιστικές θέσεις ήταν παράνομες.

Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο

Επειτα από το επιχειρηματικό «διαζύγιο» και την οικονομική ζημία, το 2010 ο ελβετικός κολοσσός προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη κατά των ιδιοκτητών της «Αλμα Ατέρμων», δηλαδή της οικογένειας Βρυώνη. Πάντως, στη χθεσινή έναρξη της δίκης ο Φίλιππος Βρυώνης δεν εμφανίστηκε, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του...

Οι εκπρόσωποι της ελβετικής εταιρείας δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και κατά τα λοιπά η ακροαματική διαδικασία αναλώθηκε με διαδικαστικά ζητήματα, όπως η διατύπωση ενστάσεων και από τις δύο πλευρές, για τις οποίες το δικαστήριο θα αποφανθεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 9 Δεκεμβρίου 2024.