Στο εδώλιο ξανά η πρώην περιφερειάρχης Αττικής έπειτα από την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

 

Υπόδικη ξανά η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για τον θάνατο 25 ανθρώπων από την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής μετά την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Εκ νέου κατηγορούμενα είναι και άλλα τέσσερα άτομα που είχαν επίσης αθωωθεί από το ίδιο δικαστήριο.

Η αθώωση της Ρένας Δούρου και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων της στο πρωτόδικο δικαστήριο, δύο υπαλλήλων της πολεοδομίας και δύο του δασαρχείου, που θεωρούνταν και οι βασικοί κατηγορούμενοι και «υπαίτιοι» για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα της Αττικής και η καταδίκη οκτώ εκ των κατηγορουμένων, που είχαν δευτερεύοντα ρόλο και ευθύνη, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση πρωτίστως στους ίδιους τους πληγέντες και δευτερευόντως στην ελληνική κοινωνία.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τότε την απόφαση «οξύμωρη». Μια απόφαση που δεν κάλυπτε στο παραμικρό το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η αθώωση της πρώην αντιπεριφερειάρχη και των τεσσάρων προσώπων, έστω και κατά πλειοψηφία, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή της για τρία από τα τέσσερα αδικήματα με τα οποία είχε παραπεμφθεί. Το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας διά παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια διά παραλείψεως. Και μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος πρότεινε την αθώωσή της.

Είχε προτείνει επίσης την ενοχή για 20 εκ των 21 συνολικά κατηγορουμένων, για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της ανθρωποκτονίας και πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως και της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια. Για όλους είχε προτείνει την αθώωση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι δικαστές, ωστόσο, είχαν σχηματίσει διαφορετική άποψη, η οποία εκφράστηκε με την αθώωση των περισσοτέρων κατηγορουμένων, άλλων ομόφωνα και άλλων κατά πλειοψηφία, όπως της Ρένας Δούρου και των τεσσάρων υπαλλήλων δασαρχείου και πολεοδομίας, και την καταδίκη μόνο οκτώ προσώπων. Στους τελευταίους επιβλήθηκαν ποινές από τέσσερα έως έξι χρόνια φυλάκιση, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας, ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών από αμέλεια. Μεταξύ των καταδικασθέντων, ο πρώην δήμαρχος της πληγείσας περιοχής, δύο αντιπεριφερειάρχες και πέντε στελέχη της Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας Αστυνόμευσης Ρεμάτων.

Στην απολογία της, η Ρένα Δούρου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε αναλάβει μόνο την πολιτική ευθύνη, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Καταθέτοντας όμως ως μάρτυρας ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε να θεωρείτο αναμενόμενο ένα τέτοιο τραγικό αποτέλεσμα καθώς στην περιοχή έχουμε άναρχη δόμηση και απουσιάζουν παντελώς τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Με αυτό το δεδομένο, τόνισε, σε συνδυασμό με το πρωτόγνωρο ύψος βροχής και την τεράστια ποσότητα νερού και φερτών αντικειμένων, δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί το μοιραίο!

Να υπενθυμίσουμε ότι το τραγικό περιστατικό, που έπληξε την πόλη της Μάνδρας, είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2017. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, παραμένει αναπάντητο με πειστικό τρόπο το ερώτημα ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την απώλεια 25 ανθρώπινων ζωών, πέραν της καταστροφής περιουσιών.

Στη νέα δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό, μετά την άσκηση έφεσης, θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι –πλην αυτών που αθωώθηκαν ομόφωνα– και οι δικαστές θα κληθούν να δώσουν με την απόφασή τους μια τεκμηριωμένη απάντηση ποιος φταίει που δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα και δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνταν, έτσι ώστε να μετριαστεί η καταστροφική επίδραση ενός έντονου φυσικού φαινομένου. Γιατί, όπως είχε πει και στην κατάθεσή του ο κ. Λέκκας, ακόμη και στα πιο έντονα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές), αν υπάρχει η σωστή και έγκαιρη λήψη μέτρων από τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία συνολικά, οι καταστροφικές συνέπειες αυτών θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Η άσκηση της έφεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου της Ρένας Δούρου, Θεόδωρου Σχοινά, ο οποίος επεσήμανε: «Η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησης αυτής, αφού έχει περάσει η 10ήμερη προθεσμία από την έκδοση της απόφασης, όπως προβλέπει ο νόμος». Χαρακτήρισε δε αυτήν την ενέργεια του εισαγγελέα απαράδεκτη και παντελώς αναιτιολόγητη, υποστηρίζοντας ότι έγινε «για να καταστεί η Ρένα Δούρου πολιτικά όμηρος, εν όψει των εκλογών».

Ωστόσο, έγκυροι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι αντιτείνουν ότι οι τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τα τελευταία χρόνια δίνουν τη δυνατότητα διασταλτικής ερμηνείας των σχετικών διατάξεων, όσον αφορά τις προθεσμίες άσκησης έφεσης και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει κάποιο δικονομικό πρόβλημα στο να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”