Με τη διορία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επίσημα να λήγει στο τέλος του μήνα, περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις κρατούν... αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ λογιστές και φορείς της αγοράς διαμαρτύρονται επικαλούμενοι προβλήματα που παραμένουν στο σύστημα.

Από το τέλος Απριλίου που είναι δυνατή η διαδικασία υποβολής, έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατομμύρια, από τις συνολικά περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που αναμένονται φέτος. Για να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία, θα πρέπει από εδώ και πέρα να υποβάλλονται σχεδόν 135.000 δηλώσεις τη μέρα.

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται σοβαρότατες οχλήσεις από τους λογιστές προκειμένου να δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τους αντικρούει καθημερινά.

Λάθη στις προσυμπληρωμένες

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, όπως λάθη στην κύρια κατοικία, στα καταβλητέα ενοίκια, σε τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ δεν συμπεριελήφθησαν αναπηρίες, αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023, όπως και περιπτώσεις γονέων των οποίων οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα έχουν μπλοκάρει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά τους να κάνουν τη δική τους δήλωση με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Οι φοροτεχνικοί λένε ότι οι λόγοι που μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί τόσες λίγες δηλώσεις είναι γιατί:

-άργησε να ανοίξει το σύστημα υποβολής

-υπήρξε νέος τρόπος φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (τεκμαιρόμενο εισόδημα)

-πολλές οδηγίες για το Ε3 βγήκαν στο μέσον Μαΐου, ενώ το σύστημα έχει ακόμα αρκετές ελλείψεις και αρρυθμίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αρνούνται ότι υπάρχουν λάθη, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δεύτερης παράτασης. «Λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους μέχρι τις 16 Αυγούστου του έτους. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι σχετικές παρατάσεις δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογουμένου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι.

Αρα, έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, βάζοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.

«Δεν προλαβαίνουμε»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), αναφέρει πως «στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες, όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο, θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων».

Ενα ακόμα ζήτημα που καταγράφουν οι φοροτεχνικοί είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητάς τους, καθώς παράλληλα με τις φορολογικές δηλώσεις «τρέχει» και το θέμα της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να ασχοληθούν και με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Αρα, το πλαίσιο είναι ασφυκτικά πιεστικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Τα ανοιχτά προβλήματα

Η ΠΟΦΕΕ, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένη λίστα προβλημάτων στις φορολογικές δηλώσεις, όπου πέρα όλων των άλλων ξεχωρίζουν αιτήματα:

-Εάν κατά την υποβολή της δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών

-Για τους φορολογουμένους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα

-Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης

-Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη

-Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί

-Εάν δεν υπήρχε καταχωρισμένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Ομως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρισμένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρισθεί IBAN

-Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.