Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 12.05, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.
Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι, είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. Η Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία αλλά και στα εμβόλια τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκισκό για τη θέση που πήρε.
Ο Πάπας Φραγκίσμος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».
Ο Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο απηύθυνε την ομιλία του θέτοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ανισότητας της διατήρησης της ειρήνης αλλά και της υποχώρησης της πανδημίας. Στον λόγο του έκανε συχνές αναφορές στα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική παράδοση, για να φωτίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα.
«Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό ον, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη».
Υποχώρηση της Δημοκρατίας
«Σήμερα ωστόσο η δημοκρατία υποχωρεί παγκόσμια» είπε και σημείωσε ότι για αυτό ευθύνεται η απόσταση των ανθρώπων από τους θεσμούς, ο φόβος της απώλειας της ταυτότητας, η έξαρση των εθνικισμών.
«Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Από το Εγώ στον Άλλον», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, στην πανδημία, στην εκτεταμένη φτώχεια αλλά και στη μετανάστευση, φαινόμενα που χρειάζεται να συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε «Να τεθούν οι κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι η αναγκαιότητα της εποχής» ανέφερε.
Το προσφυγικό είναι η σύγχρονη Οδύσσεια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, αποκαλώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Όπως είπε η Ευρώπη πλέον έχει χωριστεί σε Βορά και Νότο
Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παρόν συνιστά μια εγγύηση για το μέλλον. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε.
Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η πρόκληση της πανδημίας
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. Όπως είπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί επίσης μία πρόκληση που συνεπάγεται κατάλληλες δράσεις, αναφερόμενος στις εκστρατείες για τον εμβολιασμό και στις θυσίες των πολιτών, όπως ανέφερε.
Όπως τα ελαιόδεντρα προηγούνται της ύπαρξης του Χριστού, με την αιωνόβια ιστορία της έτσι και η Ελλάδα μπορεί να οριστεί ως η μνήμη της Ευρώπης.
«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα» έκλεισε την ομιλία του.
Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.
Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.
Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο και με εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η άφιξη του Πρωθυπουργό με τη σύζυγο του στο Προεδρικό Μέγαρο
Στις 16:00 θα κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και θα ακολουθήσει στις 16:30 συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Θα ακολουθήσει, στις 17:15, συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών και στις 18:45 ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.
Ζήτησε «500αράκι» για τις μετακινήσεις του
Εντύπωση προκάλεσε και το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος δεν ήθελε χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων και προτίμησε να ένα μικρό Fiat “500αράκι” και μάλιστα χωρίς καμία θωράκιση.
Με αυτό το όχημα θα κάνει όλες τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα. Και με το ίδιο αυτοκίνητο, που του παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Αθήνα, θα μετακινηθεί και στη Λέσβο, την οποία θα επισκεφθεί την Κυριακή