Μόνος του έμεινε να επικαλείται προσχήματα και να κλείνει ταυτόχρονα το μάτι σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς ο Αλέξης Τσίπρας. Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπαν ναι στην τροπολογία που βάζει φραγμό στην προσπάθεια εγκληματικών οργανώσεων να ενδυθούν τον μανδύα κόμματος και να επιχειρήσουν να μπουν στη Βουλή.

Η τροπολογία πέρασε. Αλλά δεν πέρασε η μικροκομματική επιχείρηση που στήθηκε πάνω στο μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά την ίδια την προστασία της Δημοκρατίας την οποία επικαλείται διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας. Η ύστατη προσπάθεια να οδηγήσει και το ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ στην καταψήφιση ή έστω στο παρών προκειμένου να εκμεταλλευτεί προς όφελός του το αποτέλεσμα έπεσε στο κενό.

Ετσι εμφανίσθηκε ουσιαστικά να κλείνει το μάτι στα άκρα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και να επιβεβαιώνει και αυτούς που υποστηρίζουν πως αλιεύει ψήφους από κάθε πλευρά προκειμένου να διατηρήσει στις εκλογές ένα ποσοστό το οποίο δεν θα αμφισβητήσει σε πρώτη φάση το πολιτικό του μέλλον.

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνει και όσους αμφισβητούν τις προθέσεις του ως προς την επομένη των εκλογών. Κατά πόσο δηλαδή θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα και δεν θα επιχειρήσει μια τραμπικού τύπου αμφισβήτηση αλά γκρέκα χρησιμοποιώντας τα άκρα για να δημιουργήσει ανάλογες με τις εποχές των πλατειών, καταστάσεις.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του πάντως, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως έχει αποσύρει το κόμμα του από τις ψηφοφορίες, αμφισβητώντας τον ίδιο το θεσμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα αν σε αυτές προστεθεί και η ρητορική μίσους που αποτελεί τη βάση των ομιλιών του και των παρεμβάσεών του και στη Βουλή.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που εμφανίσθηκε να ψηφίζει… παρών στη μοναδική ψηφοφορία που όπως έχει πει συμμετέχει το κόμμα του έως την προκήρυξη των εκλογών. Παρών που ουσιαστικά δείχνει ότι είναι… απών από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Σε κάθε περίπτωση η ήττα του και η αδυναμία του να επιβάλει την ατζέντα μέσα από τεχνάσματα, προσχήματα και εξάρσεις εντείνουν και την απελπισία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου τα στελέχη της οποίας εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένα αλλά και… αγανακτισμένα από τις αποφάσεις που λαμβάνει ο επικεφαλής τους. Αποφάσεις που μαθαίνουν τις περισσότερες φορές εκ των υστέρων ή στην καλύτερη περίπτωση από τα μέσα ενημέρωσης…

Εν κατακλείδι, να σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άκαμπτη στάση του δηλώνοντας «παρών» παρότι έγιναν σοβαρές κυβερνητικές προσπάθειες για συναίνεση με νομοτεχνικές αλλαγές που ουσιαστικά κάλυπταν τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν, ενώ από την πλευρά τους τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΕΛΛΥΣΗ) καταψήφισαν τη διάταξη.<