Μία σειρά από νομοσχέδια έχει ήδη δρομολογημένα για να προωθήσει η κυβέρνηση αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή. Πρόκειται για παρεμβάσεις για τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα μετά τα πρώτα νομοσχέδια της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα οποία ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Τώρα έρχονται παρεμβάσεις στον Κανονισμό της Βουλής με κάποιες αναγκαίες αλλαγές. Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει διατάξεις που αφορούν στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων και των διοικήσεων, ενώ έρχονται σημειακές παρεμβάσεις και στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της λειτουργίας του κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Με το άνοιγμα της Βουλής έρχεται επίσης νομοσχέδιο που αφορά στη διακρατική συνεργασία με τις Αρχές άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων, ενώ θα έρθει βέβαια και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για το οποίο έχει γίνει εκτενής κουβέντα το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, στο μέτωπο αντιμετώπισης της ακρίβειας η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε νέα μέτρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υπέγραψε για την επέκταση του ανώτατου μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχολικά είδη και θερμοσίφωνες. Πρόκειται για 10 κατηγορίες προϊόντων στα οποία περιλαμβάνονται σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, ξύλινα ή μηχανικά μολύβια, χρωματιστοί μαρκαδόροι, στιλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού. «Με τη σημερινή απόφαση στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Εχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ιδίως οι πιο ευάλωτες οικογένειες, γι’ αυτό και αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να τις στηρίζουμε για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Προβληματικές συμπεριφορές

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι μέτρα όπως το Market Pass και το «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν ευεργετική δράση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο παλεύουν οι κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση τα βασικά εργαλεία της τα έχει. Πάντα παρατηρούμε προσεκτικά την αγορά. Απέναντι σε φαινόμενα μη αποτελεσματικής λειτουργίας του ανταγωνισμού, ανοίγουν συζητήσεις που προξενούν ελέγχους για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Υπάρχουν προβληματικές συμπεριφορές και όπου εντοπίζονται επιβάλλονται πρόστιμα», τόνισε ο κ. Βορίδης. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας και πως το ζήτημα αυτό απασχολεί την κοινωνία και την κυβέρνηση, η οποία παίρνει μέτρα, καθώς «πρέπει να βλέπουμε και την αγορά και τον ανταγωνισμό να λειτουργεί».