Στο Δήμο Χανίων «πέρασε», το πρώην στρατόπεδο «Μαρκοπούλου», στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, βρέθηκε το απόγευμα στο στρατόπεδο και περιηγήθηκε στους χώρους του, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλη Διγαλάκη και Γιάννη Κασελάκη και στελέχη του Δήμου.

«Πρόκειται για μια σημαντική συνεισφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών των Χανίων.

Ήταν στρατόπεδο ουσιαστικά ανενεργό. Πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί συνέχεια πολλών άλλων αντίστοιχων αποφάσεων, με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Πλέον η ευθύνη περνάει στο Δήμο προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι μελέτες. Εμείς πάντα θα είμαστε αρωγοί ώστε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλους τους Χανιώτες και τους επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για την ικανοποίηση ενός αιτήματος πολλών δεκαετιών.

Σημειώνεται, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνεργασίας Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ολιστική ανάπτυξη της περιοχής των Χανίων.

Στόχος της παραχώρησης είναι να γίνει δυνατή η πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αυτό χώρο, η τόνωση της τοπικής αγοράς, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε στο Δήμο προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ενώ έχει έκταση 52 στρέμματα, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης των Χανίων, σε μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και έως σήμερα ανήκε ιδιοκτησιακά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε πολίτες που διαμαρτυρόταν ειρηνικά έξω από το στρατόπεδο, με αίτημα ο χώρος να γίνει πάρκο διαβεβαιώνοντας ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για πράσινο, αναψυχής και άθλησης και δεν θα υπάρξει καινούρια δόμηση πάρα μόνο για τη δημιουργία κάποιων μικρών αναψυκτηρίων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι άμεσα θα αρχίσουν έργα για την ανάπλαση του στρατοπέδου που μετά από χρόνια προσπαθειών όπως τόνισε περνά στην τοπική κοινωνία.

Χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα ιστορική ευχαρίστησε ακόμα τον κ Χαρδαλιά και την κ. Μπακογιάννη για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια να αποκτήσει ο δήμος τον χώρο του στρατοπέδου.

Από τα 54 συνολικά στρέμματα που καταλαμβάνει το πρώην στρατόπεδο τα 52 αποκτά ο Δήμος έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 2 στρέμματα παραμένουν στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες του προσωπικού που υπηρετεί σε μονάδες της περιοχής.

Η παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο έγινε καθώς το προσωπικό και οι δραστηριότητες του στραπέδου Μαρκοπούλου μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης των Χανίων στο στρατόπεδο Αγιάς. Η παραχώρησή του αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τα οφέλη της παραχώρησης και του παρέδωσε το έγγραφο με τη σύμβαση παραχώρησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά έγινε ο παρακάτω διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραδίδουμε πια τη δωρεάν παραχώρηση, κατά χρήση, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του στρατοπέδου. Και μέχρι την εξαγορά, 52 στρεμμάτων, παραμένουν μόνο τα δύο κτίρια στη χρήση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ορίστε, νομίζω ότι είναι μία σημαντική συνεισφορά στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης των Χανίων.

Όπως είπες Δήμαρχε, ήταν ένα αίτημα πολλών δεκαετιών, ένα στρατόπεδο το οποίο εδώ και καιρό πρακτικά ήταν ανενεργό και νομίζω ότι έρχεται και αυτή η απόφασή μας, σε συνέχεια πολλών άλλων αντιστοίχων αποφάσεων που έχουμε πάρει, με σκοπό την αξιοποίηση της σχολάζουσας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τώρα η ευθύνη περνά στον Δήμο, προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι σχετικές μελέτες. Εμείς πάντα θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνει η Δημοτική Αρχή, ώστε σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο να γίνει κάτι πραγματικά εξαιρετικό, κάτι πανέμορφο. Μπορούμε να βοηθήσουμε να σας φέρουμε σε επαφή και με τους καλύτερους αρχιτέκτονες, να γίνει κάτι το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την πόλη των Χανίων για πολλές δεκαετίες, να το χαίρονται και οι επισκέπτες, αλλά πρωτίστως όλοι οι Χανιώτες.

Δήμαρχος Χανίων: Εγώ, κ. Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, να πω ότι σήμερα κλείνουμε έναν κύκλο τεσσάρων περίπου δεκαετιών διεκδικήσεων. Διεκδικήσεων πολιτών, κινημάτων, του συνόλου της Αυτοδιοίκησης και θα ήθελα να πω ότι παραδίδουμε στους Χανιώτες ένα ζωτικό χώρο. Ένα ζωτικό χώρο πρασίνου, που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη. Και αυτό -και οφείλω να το πω δημόσια- γίνεται χάριν της δικής σας καταλυτικής παρέμβασης, η οποία οδήγησε στο να ξεπεραστούν αγκυλώσεις, δυσκολίες και ενστάσεις που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολιτική βούληση η δική σας αυτή τη στιγμή νομίζω ότι μας φέρνει στο σημείο να συνδέεται πλέον το όνομά σας με αυτή την ιστορική μέρα για τα Χανιά και είναι απόλυτη ευθύνη του Δήμου, της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, να αναδείξει αυτόν τον χώρο ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, ως χώρο πνοής για τους Χανιώτες. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους της χανιώτικης κοινωνίας, που επιτέλους με ουσιαστικό τρόπο, πλέον, από Δευτέρα τα συνεργεία του Δήμου θα είναι μέσα στο στρατόπεδο «Μαρκοπούλου», για να κάνουν τις πρώτες εργασίες, για να μπορέσουμε τελικά να το παραδώσουμε στους πολίτες. Σήμερα παραδίδεται το στρατόπεδο «Μαρκοπούλου» στη χανιώτικη κοινωνία. Σήμερα κλείνουμε αυτό τον κύκλο και ανοίγουμε έναν επόμενο που νομίζω ότι θα φέρει μια ποιότητα ζωής στους Χανιώτες που την αξίζουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να διαβεβαιώσουμε και τους λίγους κατοίκους – δημότες οι οποίοι είδα ότι διαμαρτύρονται εκτός του χώρου, ότι μιλάμε για ένα χώρο πρασίνου, δεν μιλάμε καθόλου για καινούργια δόμηση, παρά μόνο εφόσον ο Δήμος το επιλέξει, που το θεωρώ λογικό, να κατασκευαστούν κάποια αναψυκτήρια αλλά πάντα με ελαφρές κατασκευές.

Μιλάμε για ένα χώρο πρασίνου, αναψυχής, άθλησης και πραγματικά όσο βλέπω τον χώρο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορεί να γίνει κάτι πράγματι υποδειγματικό το οποίο θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο ουσιαστικά για την πόλη των Χανίων. Έλειπε εδώ και πολλά χρόνια ένας τέτοιος μεγάλος χώρος πρασίνου. Και χαίρομαι πολύ που συνδέω και τη δική μας διακυβέρνηση με αυτή την υπερδεκαετή, όπως είπες, διεκδίκηση όλων των Χανιωτών.

Δήμαρχος Χανίων: Είχαμε συζητήσει στην επίσκεψη στο γραφείο σας και σας είχα μεταφέρει αυτό το αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας. Το πήρατε κατευθείαν και δρομολογήσατε όλα τα απαραίτητα βήματα. Και θα ήθελα να πω, τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος του Δημοτικού Κήπου. Εκεί, λοιπόν, καθημερινά εκατοντάδες παιδιά, ηλικιωμένοι, νέοι γονείς, είναι εκεί και χαίρονται το αστικό πράσινο. Αυτό θέλω να φανταστούν οι Χανιώτες σε κλίμακα 52 στρεμμάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ο Δημοτικός Κήπος είναι πόσα στρέμματα; 17. Μιλάμε για τρεις φορές ουσιαστικά το μέγεθος του Δημοτικού Κήπου.

Δήμαρχος Χανίων: Άρα να μην υπάρχει ανησυχία, δεν πάμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου. Πάμε να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλω ξανά να σας ευχαριστήσω. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και την κα. Μπακογιάννη για την συνεχή επικοινωνία που είχαμε, καθώς οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κ. Χαρδαλιά ο οποίος, όπως είπα, δεν είχε απλά την μπαγκέτα να συντονίζει, είχε κάτι ακόμα πιο έτσι…

Νίκος Χαρδαλιάς: Υλοποιούμε τις εντολές του Πρωθυπουργού και στο χρόνο που ζητάει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνηθισμένο στο να εκτελεί».