Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε διερευνητική εντολή στις τράπεζες ΒNP Paribas SA, την Bank of America Corp., την Deutsche Bank AG, την Goldman Sachs Group Inc., την JPMorgan Chase & Co. και την Τράπεζα Πειραιώς SA να αναλάβουν διαχειριστές της νέας κοινοπρακτικής έκδοσης. 

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, ενώ η τελευταία έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ. Συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Το μέγεθος της νέας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 2 έως 3 δισ. ευρώ. 

Η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με μία τόσο μακροχρόνια έκδοση διευκολύνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας -στην κατηγορία θετικές - από τον οίκο αξιολόγησης S&P. 

Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody's επανέφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η S&P αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.