Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ΠτΔ: Η διαδικασία και η στάση των κομμάτων

16
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στην αποσύνδεση της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – όπως συνέβη το 2014.

Η διαδικασία

Αναλυτικότερα, η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, με όριο τις 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί, η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου, με όριο πάλι τις 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί το όριο ακολουθεί η τρίτη ψηφοφορία στις 3 Φεβρουαρίου με όριο τις 180 ψήφους. Για την τέταρτη ψηφοφορία, αν χρειαστεί, απαιτούνται 151 ψήφοι και θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί -αν χρειαστεί- στις 16 Φεβρουαρίου.

Η στάση των κομμάτων

Έκδηλη είναι η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν σήμερα, 16/1/20 για να αποφασίσουν τη στάση τους. Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου απέφυγε σχόλια για το πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του.

Στο ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει θετική γνώμη και θα συνεδριάσουν από κοινού στις 3 μετά το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Είναι μία δικαστής με πολυ άξια πορεία, την τελική απόφαση θα την πάρουμε το μεσημέρι. Οι αποφάσεις και η πορεία της δείχνουν έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης, εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης» δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Η Ελληνική Λύση συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα έχοντας χαρακτηρίσει «αξιοσέβαστη» την κυρία Σακελλαροπούλου και θέτοντας το ερώτημα «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και σημειώνοντας: «Θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού “ζυγίσουμε” το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

Το απόγευμα θα συνεδριάσει και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που, μέχρι στιγμής, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr