Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρηθεί το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής σε γονείς και μαθητές μετά την επιστροφή από τις διακοπές, αλλά κυρίως να ολοκληρωθεί μια ιδιότυπη καραντίνα που θα αποτρέψει την μετάδοση του κορωνοϊού στις σχολικές αίθουσες.
«Το τέλος των θερινών διακοπών, η επιστροφή των παραθεριστών στις μόνιμες κατοικίες και το άνοιγμα της εκπαίδευσης είναι οι μεταβλητές» που θα εξετάσουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι τους φθινοπωρινούς μήνες. «Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου αλλά και αυτά της πρώτης εβδομάδας τον Σεπτεμβρίου θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη την περίοδο του Δεκαπενιαύγουστου και π πρόκειται να συμβεί παρακάτω», εξηγεί ο κ. Σύψας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.
Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην απόφαση για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τελικά θα μετατεθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και όχι τις 7/9, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Τρίτη από τα υπουργεία Παιδείας Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.
«Για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν επιστρέφει οι οικογένειες στις μόνιμες κατοικίες τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να μείνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες, μακριά από τους παππούδες και κάθε άλλη ευπαθή ομάδα τον πληθυσμού, όπως συμβουλεύουμε όλους όσοι επιστρέφουν από διακοπές και έπειτα να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές με ασφάλεια», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ στο «ΘΕΜΑ».
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν ετάχθη υπέρ του κλιμακωτού ανοίγματος των σχολείων, δηλαδή να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα Δημοτικά και αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αλλά σίγουρα θα λάβει υπόψη της κατά τόπους χαρακτηριστικά της επιδημίας για να προβεί σε τροποποιήσει του μοτίβου λειτουργίας των σχολείων. Δηλαδή, δεν αποκλείεται σε περιοχές με υψηλό φορτίο του κορωνοϊού τα σχολεία να ανοίξουν σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.
Ας σημειωθεί εδώ πως το σενάριο λειτουργίας των σχολείων σε βάρδιες έχει οριστικά απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Πάντως ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σχολεία να ξανακλείσουν, εκτιμώντας πως ο κίνδυνος αυτός υπάρχει για τον Δεκέμβριο.
Για αυτό ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».