Τα επιδημιολογικά δεδομένα (και) στην Ελλάδα, ειδικά με την γεωμετικά αυξανόμενη διασπορά της παραλλαγής Omicron, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες. Αρκετοί εκ των οποίων, θεωρούν -και έχουν εκφράσει δημόσια την άποψη- ότι πρέπει να καθυστερήσει η επανέναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία στα σχολεία.
Η κυβέρνηση έθεσε στο… μικροσκόπιο όλα τα ενδεχόμενα και τις παραμέτρους που αυτά έχουν. Όμως, δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση. Αυτό θα γίνει μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμώνων. Η οποία, συνεδριάζει μέσα στην βδομάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, τα μέλη της έχουν καταλήξει πως είναι ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά. Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο της τηλεκπαίδευσης για κάποιες μέρες.
«Η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν διότι είδαμε ότι το πρωτόκολλο το οποίο τηρήθηκε είχε καλά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου», έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το κουδούνι θα ξαναχτυπήσει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Αλλά με αλλαγές στον τρόπο αυτοελέγχου. Η πρόταση θα είναι οι μαθητές να υποβάλλονται -αν αυτό είναι εφικτό- σε έλεγχο με rapid αντί για selg test. Αλλαγές θα γίνουν και στο υγειονομικό πρωτόκολλο, αναφορικά με τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Σε περίπτωση διάγνωσης κρούσματος, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαθητές θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (έλεγχος στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης. Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7. Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.