Oι δυο πρώτες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από τις πέντε συνολικά που κατ΄αρχήν θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, έφθασαν τα ξημερώματα στα Άδανα. Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ο κ. Στυλιανίδης , επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα , για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Συνολικά η Ελλάδα , αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα στέλνει πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ.  Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό, και η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Ο τουρκικός λαός έχει ήδη πει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους Έλληνες, με σχετικά μηνύματα να έχουν από χθες κατακλύσει το διαδίκτυο. Άλλα μηνύματα είναι γραμμένα στα ελληνικά, άλλα στα τουρκικά. Γράφουν μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε για όλα», «Ευχαριστούμε, ο θεός να σας έχει καλά», «Καλώς ήρθατε», «Ευχαριστώ τα αδέρφια μας ελληνικής καταγωγής, είστε αδέρφια μας όσο ζούμε», «Θα μείνετε στα μάτια μου για πάντα ως φίλοι».

Την ίδια ώρα εικόνες αποκάλυψης αποκαλύπτονται στη γείτοντα χώρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους. Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.