Τι προβλέπει ο νόμος και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

 

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από χθες προκειμένου να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου παραπέμπονται να δικαστούν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για υποσκέλος της υπόθεσης Novartis.

Το γεγονός ότι τρέχει παράλληλα ο χρόνος συγκρότησης και άλλου Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, σε συνδυασμό με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού δικαστών από το σώμα λόγω συνταξιοδότησης, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα.

Η κυβέρνηση ωστόσο επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και προχώρησε στην κάλυψη των κενών θέσεων, ξεκινώντας από την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, με την τοποθέτηση στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Ισίδωρο Ντογιάκο και στη θέση της προέδρου του ΣτΕ την Ευαγγελία Νίκα, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται –εκτός απροόπτου– και οι προαγωγές ανώτατων δικαστών, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Για την πλήρη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου απαιτείται να πληρωθούν 13 τακτικοί δικαστές, επτά από τον Αρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ, και έξι αναπληρωματικοί. Δηλαδή για τη συγκρότηση και των δύο δικαστηρίων απαιτούνται 26 τακτικοί δικαστές και 12 αναπληρωματικοί.

Οσον αφορά την υπόθεση των Δημητρίου Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει εντός δέκα ημερών από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος –ο χρόνος αρχίζει να μετράει από την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου– να το διαβιβάσει στη Βουλή προκειμένου να γίνει η κλήρωση των δικαστών.

Ποιοι δικαστές μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής;

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ξεκάθαρος: τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα πρέπει να προέρχονται από τα δύο ανώτατα δικαστήρια, Αρειο Πάγο και ΣτΕ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν προήχθησαν στον βαθμό που κατέχουν αυτήν τη στιγμή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία είχε ήδη ασκηθεί δίωξη στους δύο κατηγορούμενους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη.

Από τους 43 δικαστές του Αρείου Πάγου, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, 23 αποχώρησαν πέρυσι και 11 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 9 δικαστές. Ωστόσο, έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η ποινική δικονομία δίνει λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Οσον αφορά το ΣτΕ, εκεί ο αριθμός των δικαστών που πληρούν τις προϋποθέσεις επαρκεί και με το παραπάνω.

Από τη στιγμή που θα γίνει η κλήρωση θα πρέπει εντός 40 ημερών να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η δίκη για την υπόθεση της Novartis θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία κατηγορούσας αρχής, δηλαδή πολιτικής αγωγής!

Τώρα, και σύμφωνα πάντα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η διεξαγωγή της δίκης αναστέλλεται σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής και μέχρι τη συγκρότησή της σε σώμα εκ νέου. Αυτό σημαίνει ότι εάν το φθινόπωρο έχουμε εκλογές και κατά τον χρόνο διεξαγωγής αυτών έχει προσδιοριστεί και η εκδίκαση της υπόθεσης, αυτή θα ανασταλεί μέχρι να υπάρξει νέα σύνθεση Βουλής. Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση εκδίκασης της υπόθεσης, εάν και εφόσον αυτή δεν έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους, τον Ιούνιο 2023, και κάποιος εκ των τακτικών δικαστών συνταξιοδοτείται. Βέβαια, εάν και εφόσον παρουσιαστεί ένα τέτοιο θέμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναπλήρωσή του από τους κληρωθέντες αναπληρωματικούς.

Τέλος, να πούμε ότι για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, σε περίπτωση που καταδικαστούν, προβλέπεται ποινή καθείρξεως μέχρι και δέκα έτη.

 

Αναλαμβάνουν καθήκοντα Ντογιάκος και Νίκα

Στην πιο καίρια θέση για την ποινική Δικαιοσύνη, αυτήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε χθες ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, καθώς εκλέχθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είχε προηγηθεί η προεπιλογή του με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, όπου έλαβε ψήφους και από άλλα κόμματα, πλην του κυβερνώντος.

Στη θέση αυτήν ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα παραμείνει για έναν χρόνο.

Στο εισαγγελικό σώμα εισήλθε το 1983 και στη θέση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου το 2018.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις στη διαδρομή του, με κορυφαία όλων την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όπου, χάρη στη δική του επίπονη προσπάθεια, πέτυχε την παραπομπή και καταδίκη της. Χρόνια νωρίτερα, το όνομά του είχε γίνει γνωστό και από τον πετυχημένο χειρισμό της υπόθεσης του πρώτου και μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος. Διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Εισαγγελίας Εφετών. Η εκλογή του στην τελευταία αυτήν θέση –αν και εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία– αμφισβητήθηκε ως μη νόμιμη, και ο κ. Ντογιάκος ήρθε σε μεγάλη κόντρα με την τότε  πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Να σημειωθεί δε ότι δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση πέρυσι τον Ιούνιο με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του, ο οποίος ευτυχώς δεν εξερράγη και σε μια χρονική στιγμή όπου δεν χειριζόταν κάποια σημαντική υπόθεση.

Στο τιμόνι του ΣτΕ από χθες η Ευαγγελία Νίκα, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος. Στη θέση της προέδρου θα παραμείνει για δύο χρόνια. Στην περσινή ψηφοφορία στη Βουλή ήρθε δεύτερη μετά τον Δημήτρη Σκαλτσούνη, τον αποχωρήσαντα από τη θέση του προέδρου λόγω συνταξιοδότησης.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”