Είναι συχνό φαινόμενο να μένουν στο περιθώριο οι ιστορίες των αδελφών δημοσίων προσώπων, ακόμη κι αν αυτές είχαν παίξει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που τους ώθησαν στην ηγεσία τους.

 

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Η Ζανέτ Τσίπρα είναι η μεγάλη αδελφή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, έκανε σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Τορίνο της Ιταλίας και συνεργαζόταν επαγγελματικά με τον τρίτο αδελφό, τον Δημήτρη.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως πρόκειται για το πιο πολιτικοποιημένο άτομο της οικογένειας. Παρότι για το ευρύ κοινό είναι μια άγνωστη, δεν είναι ένα πρόσωπο που εμφανίστηκε ξαφνικά στο κόμμα.

Δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο της Αριστεράς και τα χρόνια της προεδρίας Τσίπρα είχε αναλάβει να κινείται στην ανατολική Αττική, όπου διαμένει, στο πλαίσιο της στήριξης της πολιτικής τού ΣΥΡΙΖΑ και του αδελφού της προσωπικά.

Οταν πρόσφατα έσκασε το σκάνδαλο Καϊλή, έκανε παρέμβαση, μάλλον με πολακικά χαρακτηριστικά, αναφέροντας ακόμα και διάφορους λογαριασμούς στο Τwitter.

Είχε σχολιάσει τότε με ανάρτησή της: «Συνελήφθη σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΝΔκράτισσα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, φίλη των τρολ Νίκου Μίχαελ και Νίκου Σωτηροπούλου και πουλέν του Αδωνι Γεωργιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

«Διαιτητής» υποψηφίων

Σήμερα είναι υπεύθυνη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και παρεμβαίνει στη μάχη των υποψήφιων βουλευτών.

Τον τελευταίο καιρό η Ζανέτ Τσίπρα έχει εντείνει τη δραστηριότητά της και έχει διαμορφώσει μια πολιτική παρέα με στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Χρήστου Σπίρτζη στην περιοχή.

Αλλωστε είναι γνωστό ότι σαν μέλη της παρέας της αυτής, που συσκέπτεται τακτικά με φαγητό, καφέ και ποτό, αναφέρονται συχνά, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο ξάδελφός της, Γιώργος Τσίπρας.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία με πρωταγωνίστρια τη Ζανέτ.

 

Το νέο αίμα

Με δεδομένο ότι κινούμαστε σε δύσκολη προεκλογική περίοδο, η Ζανέτ έχει δική της ατζέντα, αποφασίζει, δίνει γραμμή και στηρίζει. Κάπως έτσι έχουν βγει» στα κεραμίδια» οι υπόλοιποι υποψήφιοι και κυρίως αυτοί που έχουν πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο Σπίρτζης προηγείται στην περιοχή, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Καράμερο να είναι η νέα άφιξη στο χώρο. Η Ζανέτ φαίνεται να διαφώνησε με την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αντώναρου στην περιοχή της, κάτι που φρόντισε να διαρρεύσει στην αριστερή παρέα.

Εκεί που το κλίμα είναι πραγματικά εκρηκτικό είναι μεταξύ των δύο βουλευτών του κόμματος στην περιοχή, Νάσου Αθανασίου και Πάνου Σκουρολιάκου. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι γίνονται «πονηρά» παιχνίδια σε βάρος τους και μάλιστα από πρόσωπο που έχει σχέση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ειδικά ο Νάσος Αθανασίου αναγκάστηκε να σηκώσει τους τόνους πρόσφατα, κάνοντας σχεδόν μια ακατανόητη επίθεση στον πρωθυπουργό, πιθανά για την προώθηση του ονόματός του.

Αν και η ανασκευή ήρθε γρήγορα, η αίσθηση έμεινε.

 

Στο στόχαστρο των υποψηφίων

Κατά το παρελθόν η Ζανέτ δεν είχε διστάσει να καταφερθεί εναντίον της αριστερής «Ομπρέλας» και των εκπρόσωπων της που αντιμάχονταν τον αδελφό της.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η παρέμβασή της ήταν εμφανής. Τώρα όμως στις εκλογές φαίνεται ότι τα πράγματα ξέφυγαν με τη χωρίς προσχήματα υποστήριξη υποψηφιοτήτων.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τις επόμενες ήμερες, αν η πρακτική της συνεχιστεί, θα υπάρξει διαμαρτυρία υποψήφιου βουλευτή σε πιο κεντρικό επίπεδο.

Τις τελευταίες ημέρες ο συγκεκριμένος ακούστηκε να λέει σε συριζαϊκή ομήγυρη «όλα τα είχαμε, τώρα πρέπει να χειριστούμε και τη Ζανέτ… Καπούγια», αναφέροντας το όνομα της συμπαθούς τραγουδίστριας από το παρελθόν για να… πικάρει τη κυρία Ζανέτ.

Πόσο θεμιτό, όμως, είναι η αδελφή του αρχηγού να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος, ανεξάρτητα από την ιστορία που έχει στον συγκεκριμένο χώρο, μη τηρώντας τα προσχήματα μεταξύ των υποψηφίων;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που η εσωκομματική δημοκρατία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όλα είναι πιθανά. Ακόμα και να αλλάξει και από εσωκομματική δημοκρατία να γίνει οικογενειακή υπόθεση.

Η Ζανέτ δείχνει το δρόμο. Αλλωστε έτσι περίπου γίνεται και στη Βόρεια Κορέα