Ενώ ο «Economist» κατέταξε τη χώρα μας στην κορυφή της λίστας 34 κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις, η κυβέρνηση στηρίζει αταλάντευτα την κοινωνία και κυρίως τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
«Στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Οχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση». Η συγκεκριμένη φράση ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυρίως αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Κάτι που… επιβεβαίωσε και ο «Economist», καθώς σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες, η χώρα μας ξεχωρίζει διότι έχει την καλύτερη επίδοση στο μέτωπο της οικονομίας!
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος, ο «Economist» κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 34 χωρών με καλές επιδόσεις στην οικονομία.
«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται το οικονομικό πάρτι στη Μεσόγειο», τονίζεται στο δημοσίευμα και προσθέτει κάνοντας ειδική μνεία στη χώρα μας: «Στην κορυφή της λίστας είναι η Ελλάδα. Χώρες, οι οποίες στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχαν βρεθεί στον οικονομικό βυθό, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν επίσης υψηλή βαθμολογία».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι χαίρεται που βλέπει πως οι προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις μας έχουν πραγματικό αντίκτυπο. «Ανυπομονούμε για το 2023», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Το… Μητσοτάκης effect
Η παραδοχή ξένων μέσων ενημέρωσης για την πορεία της οικονομίας αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η πραγματική οικονομία και κυρίως η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην κοινωνία και κυρίως στη μεσαία τάξη. Το market pass, άλλωστε, αποτελεί ένα μικρό δείγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο «στοχεύει» να απαλύνει τις επιπτώσεις των εισαγόμενων κρίσεων και του εισαγόμενου πληθωρισμού.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα βοήθημα που θα διαρκέσει για έξι μήνες (σ.σ.: έως τον Ιούλιο) και θα ενισχύει τις αγορές των νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων – όπως φούρνοι, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Το market pass αποτελεί την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχες όπως το fuel pass. Για την ιστορία, το fuel pass αφορούσε επιδότηση από 65 έως 85 ευρώ για τα ΙΧ και από 45 έως 55 ευρώ για τα δίκυκλα, με bonus 15 ευρώ για όσους είχαν επιλέξει να λάβουν τα χρήματα μέσω ψηφιακής κάρτας, αντί για κατάθεση σε προσωπικό λογαριασμό.
Μειώσεις στο ρεύμα
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει φροντίσει να μην επιβαρύνει τους πολίτες, στηρίζοντάς τους με τα γνωστά power pass αλλά και την απευθείας μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ. Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής το Σάββατο ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι όποια και αν είναι η ευρωπαϊκή απόφαση, η κυβέρνηση θα συνεχίζει τη στήριξη.
Μέτρα για την πανδημία
Σημαντική ήταν η βοήθεια του κράτους κυρίως στις επιχειρήσεις και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι από το υπουργείο Εργασίας διανεμήθηκαν περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατ. δικαιούχους.
Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιελάμβανε τόσο οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.λπ.), όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Δραστικές παρεμβάσεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού υπερψήφισε μέτρα που και το 2023 θα ανακουφίσουν περαιτέρω την ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται:
- Πιστώσεις για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια.
- Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
- Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού, η τρίτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
- Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων.
- Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δίμηνη παράταση
Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2023 θα πάρει δίμηνη παράταση! Αντίστοιχο χρονικό περιθώριο αναμένεται να δοθεί και στους οδηγούς που θα θελήσουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία –διά της ηλεκτρονικής οδού– ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου στον προγραμματισμό των καταβολών του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων οργανισμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η προκαταβολή συντάξεων Ιανουαρίου, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Δεκέμβριο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι 2,6 εκατ. δικαιούχοι θα εισπράξουν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ.
Επίδομα σε ένστολους
Τέλος, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μη στηρίξει και τους ένστολους. Το ειδικό εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη καταψήφισαν τη διάταξη ενώ το ΚΚΕ ενώ στην ψηφοφορία είπε «ναι», κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι… ψηφίσαμε λάθος. «Εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό ήταν αναντίστοιχη με την ξεκάθαρη θέση που έχει το ΚΚΕ», σημείωσε.